b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_mehek_furt2015.JPG

2015. április 19. - A jó idő beköszöntével tartalmas családi programon vehettek részt az érdeklődők az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában április 11-én.

A rendezvény jelmondata idén is az „Élj ökosan!” volt. A látogatók három előadást hallgathattak meg a „Környezettudatosság a családban” témakörben.
A vendégelőadókat és a közönséget Povics Noémi, az erdei iskola vezetője köszöntötte. Az első meghívott vendég, Nagy Réka Budapestről érkezett Obornakra családjával. Ő a nagysikerű Ökoanyu és Ökobaba című könyvek szerzője. Előadásában a természetes és a mesterséges alapanyagokból készült kozmetikumok és háztartási szerek előnyeinek, hátrányainak összehasonlításáról beszélt, könyveiben pedig konkrét ötletekkel is szolgál, hogy hogyan tehetjük egészségesebbé életterünket, és mivel válthatjuk ki az otthonunkban használt vegyszereket. A mindennapi tisztálkodás és testápolás során bőrünk rengeteg olyan allergén vagy rákkeltő anyaggal találkozik, melyek helyett természetes kozmetikumokat is választhatunk, készíthetünk.
A magyarszerdahelyi Gálné Kiss Viktória, a Héthatár Kecskefarm létrehozója kecsketejből készült termékeit mutatta be. A különböző ízesítésű és formájú kecskesajtok mellett igazi különlegesség volt a bazsalikomos joghurt, a gyerekek kedvence pedig a kecsketejsavóból készült nyalóka volt.
Az egészséges táplálkozás és a természetes gyógymódok alkalmazásának előnyeiről hallhattunk a harmadik előadásban is. Trojkó Péter, a Zalaerdő Zrt. munkatársa a méhészkedésről és a mézzel kapcsolatos érdekességekről tartott részletes bemutatót. Lehetett mézet kóstolni, és az érdeklődők közelről is szemügyre vehették a kiállított kaptár részeit.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_okonap_obornak2015.JPG
A gyerekeket közben öko-játszóház és kézműves foglalkozások várták, és különféle szabadtéri játékokkal tölthették el a tavaszi délutánt. A felnőttek bevonásával pedig a családok egy rejtvény-túrára indulhattak, az értékes nyeremények megszerzéséért egy öko-feladatlapot kellett kitölteni, melyre a válaszokat az előadásokat meghallgatva és az erdőben elrejtve találhatták meg.
A tartalmas programok és a kellemes időjárás nagyban hozzájárultak a közel 80 résztvevő aktív kikapcsolódásához. A tavaszi erdei iskolai szezon kezdetén megrendezett Ökonap reményeink szerint hagyománnyá válik, és jövőre még több környezettudatos érdeklődőt és játszani vágyó gyermeket köszönthetünk. Fűrné Kinsztler Anita