2015. április 30., Róma — FAO: a gazdálkodók megsegítéséhez 8 millió dollárra lenne szükség

Közel 8 millió dollár támogatásra lenne szükség a katasztrófa sújtotta Nepálban a mezőgazdasági termelők veszteségeinek fedezésére, és hogy lehetővé váljon a rizs vetése, ami az ország egyik legalapvetőbb élelmiszere.
               
A közelmúltban történt földrengés az élelmiszer-ellátást és a mezőgazdaságban dolgozók megélhetését is veszélyezteti, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A gazdák, akik kimaradnak a rizs május végén kezdődő vetési időszakából, biztos, hogy 2016 év végéig termény nélkül maradnak. Együttesen a várható károkkal az élelmiszerkészletekben, illetve a búza- és kukoricatermésben, az élelmiszer-ellátás komoly kihívást jelenthet a dél-ázsiai országban, ahol az emberek majdnem kétharmadának biztosít megélhetést a mezőgazdaság, hívta fel a figyelmet a FAO.

A múlt heti 7,8-as erősségű földrengés az elmúlt 80 év legpusztítóbb ilyen eseménye az országban, a halálos áldozatok száma több ezerre tehető amellett, hogy 3,5 millióan nem jutnak megfelelő táplálékhoz.

Komoly veszteségek az agráriumban

Mintegy 8 millió fő érintett a természeti katasztrófa által, leginkább az ország nyugati és középső területeiről, nem kímélve Nepál legnagyobb városait, Katmandut és Pokarát sem.

A hegyvidéki falvak, melyek mezőgazdasági szempontból különösen érzékenyek, szintén érintve vannak.

A mezőgazdasági károk teljes körű felmérése még várat magára, az azonban valószínű, hogy az érintett családok állatállománya, a művelés alatt álló területek, a raktárkészletek és egyéb eszközök károsodtak vagy teljesen megsemmisültek. A földrengés azonban a mezőgazdasági és kereskedelmi infrastruktúrát, utakat, öntözőrendszereket, csatornákat is megrongálta, megnehezítve akár a segélyek eljuttatását is a megfelelő helyre.
               
A földrengést megelőzően a FAO 1,8 millió tonnára becsülte Nepál búzatermését 2015-re, ami a tavalyi év rekordtermésénél 5 %-kal kevesebb. A művelt földterületekben keletkezett károk és az aratás lehetetlenné válása azonban még alacsonyabb számokat vetítenek előre. A rizs és kukorica vetése is akadályokba ütközik, emiatt várhatóan csökken az ezen terményekkel beültetett terület nagysága.

Sürgető lépések

A növénytermesztési segélycsomagok osztása révén még biztosítható az idei aratás, de emellett a FAO támogatja a nepáli kormányt az állatállomány megmentésében többek között takarmány és állategészségügyi utánpótlás formájában.

Összesen 20 000 háztartás számíthat segítségre a szervezettől. A minél hamarabbi beavatkozás kritikus fontosságú, ezzel biztosítható a családok megélhetése és csökkenthető az újjáépítés időtartama és költségei is.

„A növénytermelők számára sürget az idő. Ha a támogatás időben érkezik, nem marad el a rizs vetése idén, így képesek maradnak az önfenntartásra,” mondta a FAO nepáli képviselője, Somsak Pipoppinyo. „Eközben az állattenyésztőkről sem szabad megfeledkezni. Meg kell tennünk mindent az állatállomány megóvásáért, hogy jövedelmük és élelmiszerforrásuk biztosítva legyen.”

Az ENSZ ügynökségei és partnerei 415 millió dollár sürgősségi támogatási kérelemmel fordultak a nemzetközi közösség felé, hogy a legalapvetőbb szükségleteket garantálni lehessen. A FAO által sürgetett támogatás része egy nagyobb, 128 millió dolláros igénynek, melyet a szervezet az Élelmezési Világprogrammal közösen vezetett Élelmiszer-ellátási Klaszter (Food Security Cluster
) támasztott. Az agráriumnak szánt összegen túl a klaszter 50 000 tonna élelmiszert osztana szét a családok között, továbbá segítené őket a likviditáshoz jutásban és az újjáépítésben.