b_150_150_16777215_00_images_stories_silvanuscsoport_turboakac2015.JPG

2015. május 4. - A GOP-1.1.1-11-2012-0084 számú projekt

Új, kiugróan gyors növekedésű, minőségi törzsnevelő „Obelisk” akác fajtajelöltek iparszerű, vegetatív szaporítás-technológiájának és ültetvény modelljének kidolgozása pályázat záró közleménye

A Hungaroplant Kft. vezette konzorcium, melynek tagjai a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet maradéktalanul teljesítette a projekt célkitűzéseit és elvárásait.

Olyan új fajták kerültek előállításra és köztermesztésbe vonásra, előkészítésre melyek gyors növésűek, kiváló törzsminőségűek. Részletes vizsgálatok tárták fel a fajták molekuláris genetikai módszerekkel vizsgálható genetikai adottságait, gyökérrendszerét, növénykórtani-, faterméstani, faanyag-minőségi, virágzás biológiai (méhlegelő javító) tulajdonságait.

A vizsgálatok és fejlesztések érdekében felmértünk és értékeltünk korábbi kísérleteket, új fajta-, fajta összehasonlító-, növekedési- és hálózati kísérletek létesültek, melyek közül a korosodottakban fiatalkori értékelés készült.  A genetikai bázis archiválására géngyűjtemény létesült. A fajták szaporítása érdekében újszerű vegetatív szaporítási eljárások – gyökér és zölddugványozási technológiák kerültek kifejlesztésre. A faanyagminőséget speciális laboratóriumi tesztekben vizsgáltuk, különös tekintettel az anatómiai, fiziko-mechanikai és termokémiai faminőségi jellemzőkre.

Elvégeztük a fajtajelöltek, az előállított termékek, a megszerzett tudásanyag gazdasági előnyeinek előrejelzését és a teljes innovációs folyamat, valamint a létesítendő végfelhasználói ültetvények ökonómiai vizsgálatát, elemzését.

A kiemelkedő és újszerű kutatási eredmények mellett közvetlen gyakorlati innovációként értékelhető négy új fajta (Róna, Fokos, Toldi, Kodály) termesztésbe vonásának megindítása állami elismerésre és fajtavédelemre való bejelentéssel.

No events