Budapest, 2015. május 8. - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország pénteken üdvözölte, hogy a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az állami földvagyonról szóló törvénymódosításról.
   

 A három szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal előzőleg a honlapján nyilvánosságra hozta, hogy az államfő álláspontja szerint az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban az alaptörvénnyel, ezért előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.
    A köztársasági elnök a többi között arra is választ vár, hogy sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok.
    A természetvédelmi civil szervezetek az államfő döntése alapján igazolva látják a törvényjavaslattal szembeni szakmai és alkotmányossági aggályokat, amelyeket több civil és állami szereplő fejtett ki az elmúlt hónapokban.
    A civilek álláspontja szerint örömteli, hogy nem lép hatályba a törvény, és egyelőre "nem éri kár Magyarország természeti örökségét". Azt írták: bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti "a természetvédelmi szempontból aggályos passzusokat", és nem kerülnek ki a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezeléséből az állami tulajdonú védett földterületek.

No events