b_150_150_16777215_00_images_stories_Szemely2_alkotmanyb_foldtorv2015.jpg
2015. június 1. - Alkotmányellenesnek minősítette az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokra vonatkozó módosítását az Alkotmánybíróság (Ab).

A testület határozata szerint az április végén elfogadott törvénymódosítás ebben a formában nem hirdethető ki, mivel alaptörvény-ellenes elemeket tartalmaz. Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – jelentette ki az Ab hétfői nyilvános határozat hirdetésén. Az országgyűlés április végén fogadta el a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnök viszont nem hirdette ki akkor átalakított törvényt, hanem az AB-hoz fordult normakontrollért. A módosítást ugyanis alaptörvény-ellenesnek vélte, amellyel sérti a természetvédelem korábban elért szintjét is.

Tuzson: a Fidesz tiszteletben tartja a határozatot

A Fidesz tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság (Ab) döntését a földvagyonról szóló törvényről - közölte Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.
    Az Ab hétfőn mondta ki: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló április végén módosított törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos változtatása, amely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek.
    Tuzson Bence kérdésre úgy reagált: a kormánytöbbség azt tartotta fontosnak, hogy az állami vagyon egységes elvek alapján kezelt vagyon legyen, és - a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályokat is maradéktalanul betartva - egy helyen szülessenek meg a döntések.
    A Fidesz természetesen tiszteletben tartja az Ab döntését, a kormánypárt az írásbeli indoklás áttanulmányozása után alakítja ki álláspontját, és annak megfelelő szabályozási javaslatot terjeszt majd az Országgyűlés elé - mondta a szóvivő.

    Nagy István: a kormány egyértelmű helyzetet kívánt teremteni

 A kormány szándéka egyértelmű volt, tiszta viszonyt, tiszta helyzetet kívánt teremteni a földhaszonbérbe-adás ügyében - kommentálta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára az Alkotmánybíróság hétfői döntését az MTI-nek , miszerint alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása.
    Nagy István Emlékeztetett: "azt szerettük volna", hogy ne tíz különböző helyen dőljön el, hogy miként hasznosítják a földet bérbe adás útján, hanem egy központban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) történhessenek meg a döntések egy szabály mentén.
    "Természetesen tiszteletben tartjuk az Alkotmánybíróság döntését, és tanulmányozzuk azokat az észrevételeket, amiket tett" - mondata az államtitkár.
    Hozzátette: "természetesen az Ab feltételeinek figyelembevételével fogunk dönteni majd a jövőről, úgy készítjük el majd a módosító javaslatunkat is", ami így kerül majd az Országgyűlés elé.
    Az alkotmánybírósági határozatot követően három természetvédő szervezet - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége - közös közleményt jutatott el az MTI-hez, amelyben elégedettségüknek adtak hangot az Ab döntésével kapcsolatban.
    Mint írják: az Alkotmánybíróság hétfői döntése új reményt adhat a magyarországi természetvédelemnek. Az állami tulajdonú védett területek vagyonkezeléséről szóló törvény elbukott, a szakma és az emberek akarata érvényesült a gyors gazdasági nyerészkedéssel szemben. A természetvédők elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybírósági döntést és végleg tegyen le a nemzeti park igazgatóságok gyengítésének szándékáról - olvasható a közleményben.
    Az Alkotmánybíróság hétfői nyilvános határozathirdetésén közölte, alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.
    Az Országgyűlés április végén egyszerű többséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek.
    Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult részben közjogi érvénytelenség miatt, ugyanis álláspontja szerint minősített többségre lett volna szükség a módosítás egyes részeinek elfogadásához. Továbbá felvetette azt is, hogy sérülhet a természetvédelem korábban elért szintje.
    Az Ab hétfőn kimondta, hogy alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása, továbbá az, hogy megszűnne egyes védett természeti területek esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok által végzett természetvédelmi célú vagyonkezelés és azt a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolná elsősorban gazdasági elvek alapján.
    A törvény ebben a formában nem hirdethető ki.

No events