b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_erdelyi_sellye201506.JPG

2015. július 2. - Öt éve alakult meg az Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportja

 

Az Országos Erdészeti Egyesület eddigi egyetlen határon túli szervezete, az Erdélyi Helyi Csoport 2010. május 18-án, a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének tanácstermében alakult meg. Az eseményre emlékezve 2015. június 29-én emléktáblát avatott az egyesület Sellyén.
 A megalakulás előzménye az erdélyi erdészek belépési szándéka volt az egyesület tagjai sorába. Az alapszabály nem tartalmaz semmilyen korlátot külföldi szakemberek tagságával kapcsolatban, így nem volt akadálya a belépésnek. Az Országos Erdészeti Egyesület, mint a Kárpát-medence szülötte, és tagsága mindig is az előre haladás, az egymás segítésének elkötelezett szervezete volt. Az OEE akkori főtitkára, Ormos Balázs javasolta, hogy az egyesületi munkába úgy tudnak hatékonyan bekapcsolódni az erdélyi kollégák, ha helyi csoportot alakítanak. Erre kiváló alkalom kínálkozott az akkori, közelgő pécsi 141. vándorgyűlésen. A Székelyudvarhelyi Magánerdészet és a Sellyei Erdészet ekkor már több éve szoros partnerkapcsolatot ápolt egymással, így a helyi csoport megalakulására a legjobb helyszínt a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészete biztosította. Az ünnepi aktuson az egyesületet akkori vezetői, valamint a Baranya Megyei Helyi Csoport tisztségviselői képviselték. Az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának elnöke Szakács Sándor (Székelyudvarhely), titkára Orbók Ilona (Csíkszereda) lett.

b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_erdelyi_sellyeemlek201506.JPG
  Ennek éppen öt éve, a különleges alkalomra ünnepséget szerveztek az egyesület helyi csoportjának tagjai. Az egész napos szakmai program mellett a sellyei erdészet épületén elhelyezett emléktábla avatásával emlékeztek a megalakulásra, a rendezvényre a baranyai erdészek mellett Erdélyből és Horvátországból érkeztek magyar kollégák. Az OEE elnöksége nevében Lomniczi Gergely főtitkár, az erdélyi csoport nevében Szakács Sándor elnök, a baranyai erdészek nevében Hirmann Antal elnök mondott köszöntő beszédet. A rendezvény végén mintegy 50 erdész énekelte el az erdész- és a székely himnuszt.
Az esemény külön aktualitása, hogy az Országos Erdészeti Egyesület jövőre, Székelyföldön tervezi megrendezni éves vándorgyűlését, az ünnepi eseménynek az elmúlt 107 évben most ad először otthont határon túli magyar közösség.

No events