Vésztő, 2015. augusztus 18. – Megkezdődött a fő vadászati idény Békés megyében, a hétvége óta már elejthetők a galambfélék és a tőkésrécék is, s már több olasz vendégvadász érkezett a térségbe – fejtette ki Zuberecz Tibor, a Békés Megyei Vadászkamara titkára kedden Vésztőn, sajtótájékoztatón az MTI-nek.
     Kifejtette: Békés megye Magyarország utolsó igazi apróvadas vadászterülete, az apróvadak legfontosabb vadászati időszaka október 1-jén veszi kezdetét.
    Elmondta: a megyében nő az őzállomány, jelenleg körülbelül 40 ezer él itt. A mezei nyúl állománya 98 ezer körül mozog, fácánból vadon 108 ezer példány él, további 160 ezret mesterségesen tenyésztenek – tette hozzá.
    Zuberecz Tibor közölte: a tavasz eleji és közepi fagyok a fácánok első- és másodköltésében is jelentős kárt okoztak, s a mezei nyúl első szaporulata sem tudott kifejlődni a kedvezőtlen időjárás miatt. "Fácánból és nyúlból közepes állományuk van" – fogalmazott.
    Hozzátette: a galambfélék szaporulata kedvezőbb lett a tavalyinál, akkor ugyanis súlyos viharok tizedelték az állományt, amire idén nem volt példa.
    Zuberecz Tibor elmondta: a megyében elejtett vad egy részét a helyi éttermek használják fel, míg őzből Németországba, nyúlból, fácánból és gerléből pedig Olaszországba tudnak exportálni.
    A sajtótájékoztatón a titkár elmondta: a 25. Békés Megyei Vadásznapot idén Vésztőn, a Mágori Fesztivállal egy időben, augusztus 28-án és 29-én rendezik meg.
    Kifejtette: a kétnapos rendezvényen bemutatják a hagyományos vadászati módokat, az íjászatot és a solymászatot, valamint az őshonos kutyafajtákat az érdeklődőknek. A fesztiválon főzőversenyeket, esténként koncerteket rendeznek.
    A helyszínválasztásról szólva Zuberecz Tibor elmondta: idén Vésztőn lőtték ki a legerősebb, 685 gramm súlyú agancsú őzbakot.
    Békés megyében 485 ezer hektáron folytatnak vadgazdálkodást, ezen a területen 78 vadászatra jogosult tevékenykedik.

No events