Párizs, 2015. szeptember 7. - Francois Hollande francia államfő a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferencia "kudarcának veszélyeire" figyelmeztetett hétfőn, és annak a reményének adott hangot, hogy a múlt heti sikertelen németországi előkészítő tárgyalásokat követően a világ megteszi a szükséges pénzügyi felajánlásokat.
     "Megvannak a kudarc kockázatai. Nem lesz megállapodás, ha egyes országok, a feltörekvő államok, a déli országok, elutasítják a határozott kötelezettségvállalást pénzügyi szinten" - hívta fel a figyelmet hétfőn Hollande a hivatalában tartott sajtótájékoztatón.
    "A finanszírozási kérdésekről előzetes megállapodást kell elérni, hogy az államfők azzal a tudattal érkezhessenek Párizsba, hogy meg fogunk állapodni. Franciaország mostantól ennek érdekében fog offenzívát indítani" - tette hozzá, utalva arra, hogy az ENSZ szeptember végén kezdődő közgyűlésén és októberben Limában, a Nemzetközi Valutalap és a Világbank pénzügyi konferenciáján ez lesz a francia diplomácia első számú feladata.
    Hollande emlékeztetett arra, hogy a fejlett országok 2009-ben Koppenhágában évi 100 milliárd dollárnyi támogatást ajánlottak fel 2020-ig a szegény országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és azért, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását visszaszorítsák.
     A világ országai decemberben az ENSZ párizsi klímakonferenciáján próbálnak meg egyezségre jutni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről az addig beérkező nemzeti felajánlások alapján. Tudósok szerint egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének.
    Négy európai kutatási szervezet közös projektje, a Climate Action Tracker (CAT) a témával foglalkozó nemzetközi tanácskozáshoz időzítve a múlt héten Bonnban azt közölte, hogy az eddigi nemzeti felajánlások alapján nem valósítható meg az a cél, hogy 2030-ig 2 Celsius-fokon belül maradjon a hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti időkhöz viszonyítva, elkerülendő a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeit.
    "Kevesebb mint három hónapunk maradt. Franciaország, miután a vendéglátó ország lesz, és miután elkötelezett a kérdésben, rá fog kapcsolni. Elmozdulásra van szükség, és megint nekünk kell a világot rábírnunk" - mondta Hollande.

No events