2015. szeptember 8. - Rendőri védelem mellett vette fel újra a munkát kedden Walter Palmer amerikai fogorvos, aki hat hétig kerülte a nyilvánosságot, miután világméretű felháborodást váltott ki, hogy vitatott körülmények között elejtette Zimbabwe ikonikus oroszlánját, a koromfekete sörényéről híres Cecilt.

Az 55 éves férfi újságírók népes és tüntetők maroknyi csoportjának jelenlétében, rendőrök és biztonsági kamera védelme alatt lépett be a minnesotai Bloomingtonban lévő, River Bluff nevű fogorvosi rendelőjébe.
A rendelőnél mintegy fél tucat állatvédő követelte, hogy adják ki Zimbabwénak az afrikai országban orvvadászattal vádolt fogorvost. A kiabáló demonstrálók gyilkosnak nevezték Palmert, és követelték azt is, hogy hagyja el városát.
A fogorvost a rendelő bejáratánál falragaszok fogadták, amelyeken arra szólították fel, hogy a jövőben a veszélyeztetett állatok javára adakozzon pénzéből, „amelyből szemlátomást rengeteg van neki”.
Nincs veszélyben Palmer
Palmer nem válaszolt az őt faggató riporterek kérdéseire, a rendőrök pedig csak addig maradtak a rendelőnél, amíg az utolsó újságíró is távozott. A helyi rendőrőrsön azt mondták, nem gondolják, hogy az állatvédők első számú közellenségévé vált fogorvosra bármiféle veszély leselkedne.
Zimbabwéban júliusban azt közölték, hogy kérték Palmer „mint külföldi orvvadász” kiadatását, az ügyben azonban mindeddig nem történt újabb fejlemény, a vadásztatás jól jövedelmező üzletét féltve a hararei kormány szemlátomást nem forszírozza a kiadatását, nem történt meg a kiadatási kérelem előfeltételének számító vádemelés sem.
A zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségét íjjal elejtő Palmer egy hétvégi interjúban igyekezett tisztázni a júliusi vadászat részleteit és hangot adott feldúltságának a hozzá közel állókkal szembeni állítólagos gyűlölködés miatt.
„Ha tudtam volna, nem terítettem volna le”
Az AP hírügynökségnek és a minneapolisi Star Tribune című lapnak adott interjújában a gazdag amerikai fogorvos elismételte korábbi kijelentését, amely szerint törvényesen járt el, és megdöbbent, amikor kiderült, hogy Zimbabwe egyik értékes állatát ölte meg. „Ha tudtam volna, hogy ennek az oroszlánnak neve van, és fontos az ország vagy egy tanulmány számára, akkor nem terítettem volna le” – fogalmazott Palmer.
A vasárnap megjelent interjúban elmondta, „mélyen lesújtja”, hogy kellemetlenséget okozott az alkalmazottainak. Palmer szerint különösen a felesége és felnőtt lánya szenvedte meg az elmúlt időszakot, mindketten fenyegetve érezték magukat. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy hol töltötte az elmúlt hat hetet, és milyen biztonsági intézkedéseket tett saját nyugalma érdekében.

No events