Budapest, 2015. szeptember 10. - Az érintett felsőoktatási intézmények hatásköre, hogy nyilvánosságra hozzák-e az átalakításokhoz készített hatástanulmányokat - közölte Palkovics László csütörtöki online fogadóóráján.
     A felsőoktatási államtitkár kifejtette: a hatástanulmányokat az érintett intézmények készítették az államtitkárság felkérésére, és több száz oldalnyi dokumentáció született a kérdésben.
    Mivel ezeket az intézmények készítették, az ő hatáskörük eldönteni, hogy nyilvánosságra hozzák-e. Érzékeny, akár a gazdálkodásra és a menedzsmentre vonatkozó belső adatokat is tartalmaznak, ezért az államtitkárság az érintettek hozzájárulása nélkül nem hozhatja nyilvánosságra a hatástanulmányokat - közölte.
    Palkovics László kijelentette: nem igaz, hogy a Covinus vezetősége nem ismerte a Szent István Egyetem (SZIE által készített hatástanulmányt, hiszen mindkét intézmény véleményezte a másik anyagait (így a Covinus is a SZIE-ét), és személyesen is többször egyeztettek a két intézmény vezetői.
    Hangsúlyozta: mint korábban is jelezték, a szenátusi döntés nem kötelezi a fenntartót, az átalakításokról saját hatáskörben dönt. A fenntartó minden érintett intézmény szenátusának határozatát figyelembe veszi, és a szenátusi ülések előtt hivatalos döntés nem született az intézményátalakításokról. Az a hallgató, aki a Corvinuson kezdte meg tanulmányait, Szent István Egyetem által kiállított diplomát kap, feltüntetve a jogelőd intézmény, ez esetben a Covinus nevét is.
     Az államtitkár közölte: a minisztérium többször is határozottan kijelentette, hogy a budai campus és a hozzá tartozó arborétum továbbra is kizárólag felsőoktatási célokat szolgálhat. Az ingatlan eladása és egyéb hasznosítása nem került napirendre, és a fenntartó elkötelezett abban, továbbá garanciát vállal arra, hogy ez így is marad.
    Palkovics László kitért arra is, hogy a Szent István Egyetem szenátusa szerdán 22 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás mellett fogadta el a Corvinus budai karainak integrációját. Három szenátusi ülés van hátra, a Kecskeméti Főiskoláé, a Pannon Egyetemé és a Nyugat-magyarországi Egyetemé - ismertette.
    Az átalakítások célja nem a spórolás, hanem az intézmények hatékonyabb működése, a felszabaduló források az intézményeknél maradnak, saját hatáskörben dönthetik el, hogy milyen fejlesztésekre költik - emelte ki. A Covinus egyetem pesti karai például a budai campus kiválása során felszabaduló évi több száz millió forintot többek között egy negyedik kar felállítására akarják fordítani - jelezte.
    További felvetésre közölte: 26 PPP-projekt esetében tettek javaslatot a kiváltásra, a tárgyalások folyamatban vannak. 2016. január elsejétől a tervek szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Szent István Egyetem, a szolnoki, a bajai és a gyöngyösi főiskola előnytelen szerződéseit bontják fel. Ezek a végleges megállapodások függvényében változhatnak, esetleg bővülhet az intézmények első üteme. Természetesen a többi intézmény szerződései esetében is folyamatosak az egyeztetések az érintett pénzintézetekkel. Terveik szerint 2018-ig mind a 26 projekt kiváltása megtörténik - közölte a felsőoktatási államtitkár.
    Jelezte azt is: az ősz folyamán szeretnének benyújtani újabb, a felsőoktatást érintő javaslatot, azzal a céllal, hogy lehetőség szerint még decemberben az Országgyűlés is dönteni tudjon róla.
    Palkovics László közölte: a kormány által korábban elfogadott változtatásokat átvezetik a törvénybe. Életszerűbbé válnak a vállalati együttműködések, ilyen például a központosított közbeszerzések alóli felmentés, valamint bizonyos eszközök eddigi tilalmának feloldása.

No events