Budapest, 2015. december 7. - Módosítja a kormány az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályait.
     A kormány honlapján hétfőn megjelent rendelettervezet szerint a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésekor a földterületen utat kell kijelölni, hogy a felosztás után a tulajdonok megközelíthessék.
    A tervezet kimondja: külterületen a szántó művelési ágú földrészletek megközelítéséhez 6 méter, az egyéb művelési ágú földrészlet megközelítéséhez 4 méter széles szántóföldi műveleti utat kell kialakítani.
    A közös tulajdon megszüntetésével létrejövő földrészletek értéke arányosa csökken az utak által elfoglalt terület aranykorona értékével. Ezért a csökkenésért nem jár kártalanítás.
    A módosítás meghatározza a föld megosztásával járó költségeket is. A legnagyobb tétel ebből - 15 ezer forint - a megosztási vázrajz műszaki vizsgálata, záradékolása. Az ingatlan-nyilvántartási határozathozatal, valamint annak postázás pedig 13 ezer forintba kerül. A végső költség - amennyiben a részarány-tulajdonosok egyezséget kötnek a megosztásról - 65 500 forint, induló földrészletekként.
    Ha egyezség hiányában sorsolást kell tartani arról, hogy ki melyik földrészletet kapja, a költség 6500 forinttal növekszik, vagyis 72 000 forint. A többlet abból adódik, hogy a hatóságnak a sorsoláson kell részt vennie.
    A kormányhivatalok és a járási hivatalok a megosztási eljárás indulásakor költségelőleget kapnak a földhivatali technikai eszközeik fejlesztésére, költségvetési forrásból. Ez a kiinduló - még  osztatlan - földrészletekként legfeljebb 35 ezer forint.