2016. március 21. - Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a Mihai Eminescu Trust Alapítvány (MET) idei és elmúlt négy évi székelyföldi tevékenységét illetően az OEE Erdélyi helyi csoportja egy közleménnyel támogassa ennek az alapítványnak az erdőtelepítési akcióit.

   

Az alábbi levél a székelyföldi médiának készült és megtalálják azokat a motivációkat, amelyekért a Mihai Eminescu Trustöt támogatnunk kellene ezzel a közleménnyel, ugyanezzel a kéréssel fordulok az APAPET vezetéséhez is:

   A Mihai Eminescu Trust Alapítvány - MET az elmúlt években több százezer csemetét adományozott székelyföldi erdőtelepítésekre és több ezer székelyföldi diák vehetett részt akcióikban valamint több tíz magyar tannyelvű iskola részesült jelentős tanfelszerelési csomagokban. A MET április 1-én Gyergyószárhegyen, Csíkcsomortánon valamint április 2-án is szervez önkéntes csemeteültetési akciót, a program koordinátora Máthé Zsolt 0728123078 az alapítvány munkatársa, bővebb információkért kérem forduljon bizalommal hozzá.

   Az alábbi motivációs körlevéllel szeretném felhívni a figyelmet és lelkes önkénteseket találni az általunk szervezni kívánt önkéntes csemeteültetési akció kapcsán (április 2., Sepsiszentgyörgy). Az önkéntes nap április 2 lesz, több részlettel Csákány László tud szolgálni. A terület nagyon közel van a kőszínpadhoz és a főúthoz. Kérésem, hogy juttasd el minden olyan tenni vágyó civilhez és szervezethez, aki szerinted nyitott egy ilyen vállalkozásra.

Engedje meg, hogy mielőtt belevágnék az akció leírásába tegyek egy kis kitérőt, hogy motivációnkat jobban megértse. Félretéve a médiából az emberekre zúduló információhalmazt az erdőgazdálkodásról, mely sokszor félrevezető lehet, most nem kívánom ezek hitelességét vitatni vagy támogatni, van igazság az erdőtarolásokban és főleg a nagyon rossz gazdálkodásban is de ez most nem erről szól. Élni kívánunk több lehetőséggel, amely adott: egy alapítvány (Mihai Eminescu Trust-Segesvár - MET), egy erdőtulajdonosi társulás (Szemerja Görgő közbirtokosság), egy erdőgazdálkodó (Hatod magánerdészet) és egy természeti katasztrófa sújtotta terület nagyon közel Sepsiszentgyörgyhöz (Kőszínpad) és fő út mellett.
Egy lehetőséget kívánunk adni a környezetünkért, természetünkért aggódóknak, hogy tehessenek is valamit annak érdekében, valamint szeretnénk, ha bepillantást nyerhetnének az emberek az oly sokszor emlegetett erdőgazdálkodás berkeibe. Mi is történik az erdőgazdálkodásban, és ha aktivisták akarunk lenni mire is kell odafigyelnünk, hol segíthetünk igazán a szakembereknek, de legfontosabb, hogy hol is van igazán szüksége az erdőgazdálkodási szakmának a civilek támogatására. Az ember az erdő adta nyersanyagot használja és használnia is kell, mert nélkülözhetetlen életünkben. A kérdés az csupán, hogyan teszi ezt, kapzsin nem tartva szem előtt a természet és erdő regenerálódó képességét vagy fenntartható módon mely lehetővé teszi a jövő generációi számára, hogy ugyanazokat a javakat élvezzék, mint mi. Ez a legfontosabb üzenetünk melyet el akarunk juttatni és meg akarunk mutatni ezzel az önkéntes erdőültetési nappal.
A terület rövid története ugyanaz, mint a 2014 decemberében Magyarországot sújtott jégkár erdőtöréseké. A fákra vastag jégréteg fagyott az ónos eső következtében ez letörte a fiatal fákat a nagy súly hatására. Ebben az esetben az egyedüli szakmai megoldás a törött fák eltávolítása a használható faanyag hasznosítása és a terület újratelepítése.
Itt jön a képbe a Mihai Eminescu Trust alapítvány http://www.mihaieminescutrust.ro/, egy segesvári alapítvány melynek fő tevékenységi köre az épített örökség megóvása a Szász földön. Másodlagos tevékenységként a Pur Project alapítvánnyal társulva katasztrófa sújtotta erdőterületek újratelepítésében segédkezik. A pénz az Accor hotellánctól jön a Plant for the Planet program keretében mely 21 országban zajlik. A meggondolás a program mögött egyrészt a fenntartható és környezettudatos életmód. A hotelekben a törölközők többszöri használatának folytán a mosásából megtakarított pénz egy részét fordítják erre a programra. De az a szempont is fontos a programban, hogy az emberiség legnagyobb gondja a globális felmelegedést kiváltó CO2 koncentráció, csökkentése mesterségesen csak az erdők telepítésével érhető el. Céljai között van a programnak a katasztrófa sújtotta területek rehabilitálása és hasznosításuk mellett az erdőpedagógia, tudatosítás, környezetszemlélet-formálás a gyerekek soraiban elsősorban. Ennek a munkának az eredménye következtében a Mihai Eminescu Trust 2009-2015 között mintegy 1,5 millió csemetét adományozott hasonló területek beerdősítésére, 86 tanintézménnyel dolgozott, ahol mintegy 5300 tanuló vett részt az erdőtelepítési akcióikban. A tanintézmények mindig részei egy-egy újratelepítési projektnek, ahol a tanulók terepi gyakorlaton is részt vesznek pl. csemeteültetés, részesülnek egy igen jelentős tanfelszerelési csomagban az iskolák, és egy előadás keretében szakemberektől hallhatnak az erdők szerepéről a földön.
Az alapítvány szakemberek segítségét igénybe véve 5 éven keresztül követi a tulajdonosnak és erdőgazdálkodójának (erdészet) átadott fiatal erdőterület ápolási és karbantartási munkálatait, annak érdekében, hogy az új erdő telepítése sikeres legyen.
  A román erdőtörvényben szerepel az ún. erdők hónapja (szabad fordításban) március 15 - április 15 között. Az államnak intézményein keresztül, valamint az erdészeteknek fel kellene vállalniuk a környezettudatosító kampányokat az erdőkkel kapcsolatban, az erdei iskola programot és erdőpedagógiát az iskolákban és civil szférában ezt azonban eddig nem tették megfelelő mértékben főleg az anyagi támogatás hiányában, hogy mindenkihez eljusson ez a fajta szemléletmód. Első gyenge próbálkozások most vannak. Itt lehet nagy segítség az az anyagi háttér és logisztika, tapasztalat, amelyet ilyen téren a MET-hez hasonló civil szervezetek felhalmoztak és az erdészek rendelkezésére bocsájtják. Ezt az alkalmat meg kell ragadnia az erdész társadalomnak.
 A céltudatos erdészeknek szükségük van a társadalom támogatására munkájuk során ugyanis mi (erdészek) biztosítjuk a társadalom ellátását faanyaggal, valamint azt a sokrétű egyéb szolgáltatást, amit az erdő nyújt (pl. a klímaszolgáltatás).
 Az erdőgazdálkodás a jelenlegi anyagi világ elképesztő nyomása alatt van, lásd Scweighofer és hasonló fafeldolgozók elképesztő kapacitását és nyersanyag éhségét. Ezt a nyomást csak megfelelő szemlélettel sikerül csökkentenünk, mely szemlélet az erdőket a társadalom részéről érkező nyomás mérséklésével óvja.

Magyarország hihetetlen jó munkát végzett e téren lásd erdei iskola rendszer, és erdőpedagógia a velük ápolt szakmai kapcsolatok során rengeteget tanulhatunk anyaországi erdész kollégáinktól.
A civil és önkéntes napok nagyszerű alkalmak civil és szakmai szemléletmódoknak a közelítéséhez és nagy segítség az erdészek munkájában, akik meg tudják mutatni, elhivatottságukat, szakértelmüket és munkájukat.
 
  Úgy gondolom ez egy aktuális téma mellett mindenképp józan megközelítésből érdemes közvetíteni az érdeklődők felé, és az erdész társadalomnak szüksége van a véleményét meghallgató és korrekten tolmácsoló média partnerre. Szeretnénk, ha a székelyföldi sajtó és média partnerünk lenne ebben az akcióban és támogatná közös (alapítvány, erdőtulajdonos és erdészet) akcióját. Április másodikára tervezzük az önkéntes csemete ültetési napot örvendenénk, ha készülne néhány cikk és riport ebből az alkalomból.

Üdvözlettel,

Kádár Tibor-Sándor
okleveles erdőmérnök
0745069484

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events