A legalább egy hektár erdő területtel rendelkező tulajdonosok száma valamivel 1 millió fölött van
PÁRIZS – Az elmúlt 50 évben Franciaországban egyharmadával nőtt az erdővel borított terület nagysága. Köszönhető ez részben azoknak a magánbefektetőknek, akik hosszú távú, adómegtakarító beruházási terveik részeként erdőfelújítási programokat támogattak – tudósít a Reuters.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint, Franciaország egyharmada, több mint 16 millió hektár, erdővel borított terület. Az ország erdei több földet foglalnak el, mint az összes szántóföldi növény együttvéve.
A befektetések hozama azonban még csak meg sem közelíti azt, ami a részvény- vagy kötvénypiacon elérhető. Azok, akik az erdőkbe fektetnek be, ugyanakkor adómentes időszakokat, adókedvezményt élveznek, és valami olyanhoz jutnak, amit a törzsrészvény, a részvénycsomag nem biztosíthat számukra: egy darabka földet, vidéket, amit továbbörökíthetnek a következő generációnak.
Franciaország erdeinek hetven százaléka magántulajdon, a fennmaradó harminc pedig állami. A legalább egy hektár erdő területtel rendelkező tulajdonosok száma valamivel 1 millió fölött van.
A tulajdonosok erdőrészeik gondozásáért cserébe, jelentős adó visszatérítésben részesülnek, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a legnagyobb erdőalap gazdálkodó vállalkozás, a CDC Foret egyik magas rangú vezetője.
Elmondta, hogy az 1970-es években sokan választották a befektetésnek ezt a módját, az olajválság éveiben az erdőt, pénzük biztonságos menedékének tekintették.
Sokak számára akkor, az erdő vált az ésszerű befektetés lehetőségévé.
Az ország is nyert valamit, mivel az erdők évente 138 millió tonna széndioxidot nyelnek el, továbbá, biztosítják az ország energia fogyasztásának 3 százalékát.
Az erdőkbe való befektetés még vonzóbbnak bizonyult az 1999. évi szélvihar után, ami Franciaország szerte nagy pusztítást végzett az erdőkben.
A leggyorsabban növekedő fákra is igaz azonban, hogy a befektetőknek igencsak sokat kell várniuk, amíg valamit viszontláthatnak a pénzükből.
A nyárfa az egyik, a vágásérettséget leggyorsabban elérő fafaj.
Átlag 25-30 év alatt nőnek meg, fájuk jól értékesíthető, a befektetés akár hat százalék hasznot is hozhat, mondta az igazgató, hozzátéve, ahhoz, hogy a vállalkozás gazdaságilag életképes legyen, több mint 50 hektáron kell elvégezni a beruházást.
Erdő és adókedvezmény
A francia kiskereskedelmi bank, a BNP Paribas szerint, azok az adófizetők, akik 2001 közepétől 2010 végéig fás területbe, erdőbe, illetve erdőcsoport részekbe fektetnek be, befektetésük 25 százalékának megfelelő adókedvezményben részesülhetnek. Magánszemélyre vonatkoztatott felső határ 5700 euró, két személy esetében ennek duplája a limit.
A gazdaságnak ebben a szektorába ez az adókedvezmény vonzotta a tőkét, és élénkítette a beruházási kedvet, fűzte hozzá a CDC Foret igazgatója.
A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint, a fás területek elterjedtek olyan francia régiókban, mint Bretagne, a közép-franciaországi Közép- hegység észak-nyugati és déli részén, azokon a vidékeken, ahol az emberek a mezőgazdaságot elhagyva a város felé vették útjukat.
Négy erdőtulajdonosból három, ötven év feletti; a háromból egy minimum hetven éves.
Sok fa, pedig messze túléli befektetőit.
Igencsak türelmesnek kell lenni a beruházás megtérülésére várva, ha az ember tudja, hogy egy tölgyfának mintegy 150 évre van szüksége ahhoz, hogy elérje a vágásérettségi kort.

 

No events