b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_egyet_tel.JPG
ForestPress fotó


2017. április 19. – Év végére napelemes rendszerekből nyerik az energiát a Soproni Egyetem épületei

A napenergia hasznosításának egyik módja a napsugárzás közvetlen elektromos árammá alakítása úgynevezett fotovoltaikus napelemcellák segítségével. A Soproni Egyetem a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 235, 66 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melynek felhasználásával 2017 végére hét egyetemi épületet szerelnek fel az erre a technológiára építő napelemes rendszerrel. Ezzel az intézmény újabb jelentős lépést tesz a környezettudatosság irányába.
A KEHOP-5.2.11-16-2016-00056– „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” pályázati konstrukció keretein belül a „Soproni Egyetem intézményeinek napelemes rendszere” című projekt fejlesztési folyamatai nyomán hét egyetemi épületen valósul meg hálózatra kapcsolódó fotovoltaikus rendszer telepítése az ingatlanok villamosenergia igényének kielégítésére.
Csizmadia Zoltán, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egy egyszeri beruházást jelent, ahol a technológiának köszönhetően saját magunk tudjuk megtermelni a felhasznált energiaigényünk jelentős részét, ez pedig komoly megtakarításokat eredményez az éves üzemeltetési és rezsiköltségeinkben. Így kevesebb fosszilis energiahordozót fogyasztunk, ezzel pedig hozzájárulunk Egyetemünk „ökológiai lábnyomának” csökkentéséhez.”

b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_egyet_tel2017.JPG
A 7 épületre tervezett rendszer - amely nem közvetlen napsugárzással, hanem napfénnyel működik, azaz borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést - működtetésének becsült éves energiahozama 382 450 kWh-ra tehető. Összehasonlításképp: ez az energiamennyiség körülbelül száz családi ház egy éves elektromosáram igényének kielégítését tenné lehetővé.
A fejlesztés emellett jelentősen csökkenti az intézmény CO2 - kibocsátását is: a tervezett 329 tonna széndioxiddal egyenértékű kibocsátás-csökkenés egy ezerfős település éves CO2-termelésével egyenlő mennyiségű terheléstől mentesíti környezetét.
A fejlesztés kiterjed a Bajcsy-Zsilinszky utcai Campus területén található NRRC kutatólaboratóriumi épületre és a Régi Kollégiumra, a Baross utcán lévő LUK-VUK kollégium épületére, a Közgazdaságtudományi Karra, és az Erzsébet kert közelében található P épületre, de új rendszerrel szerelik fel a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és az Aranykapu Gyakorló Óvoda épületeit is.
A fejlesztés várható eredményei számokban:
További kapacitás megújuló energia előállítására: 0,39052 MW.
A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség: 1299,467 GJ/év.
Az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése: 329,3787 tonna CO2 egyenérték.
A fejlesztés várható befejezése 2017. 12. 31.