Bukarest, 2017. augusztus 7. - Erdőtűz pusztított Romániában a Vaskapu-szorosban található Szinice (Svinita) természetvédelmi területen, amelyet különleges élőhellyé nyilvánított a Természetvédelmi Világszövetség.
  

  A Szinice-térségben mintegy ötven hektáron gyulladt ki a hétvégén a lombhullató erdő, amelynek oltásában Romániában először vetettek be repülőgépet: a katasztrófavédelmi egységek munkáját vasárnap és hétfőn is a hadsereg egyik Spartan C-27-es repülőgépe segítette, amely alkalmanként hat darab ezerliteres víztartályt dobott le az égő erdőre.
    A szinicei erdőtűzzel a térség három megyéjének tűzoltói küzdenek, ugyanazok, akik múlt héten a közeli Domogled-Cserna nemzeti parkban dolgoztak az újra és újra lángra kapó erdő oltásán.
    Flavius Iscru, a Mehedinti megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tüzet lokalizálták, de az erős szél miatt a légi oltást felfüggesztették az éjszakára.
    Két-három tűzfészek lángol még, de körülöttük már leégett az erdő, így remélhetőleg a tűz már nem terjed tovább - magyarázta.
    Bár az ország nagyobbik részén változékonyra fordult az idő, és sokhelyütt zivatarok váltották fel a múlt heti kánikulát, a Duna mentén, ahol a napokban rendszeresen 40 fok feletti csúcshőmérsékletet mértek, továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben.
    A Szinice-térség főleg őslénytani szempontból roppant értékes lelőhely, ahonnan egyebek között a krétakorból fennmaradt, kétméteres átmérőt közelítő ammonitesz-házak (csigához hasonló, spirális házú tengeri puhatestűek maradványai) kerültek elő.

No events