Róma, 2017. október 10. –  illetve a biológiai sokféleségért és élelmezésbiztonságért

Az Európai Bizottság által finanszírozott partnerség, élén a FAO-val afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak segít a vadhús helyett más állati fehérjére való átállásban
Egy 45 millió eurós partnerség kezdte meg működését az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetésével, hogy afrikai, karibi és csendes-óceáni államoknak segítsen a nem fenntartható vadászat megállításában, és egyúttal természeti értékeik megőrzésében és az ott élők megélhetésének biztosításában.
A hétéves program, melyet az Európai Bizottság finanszíroz és a FAO vezet, az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok csoportjának (AKCS) kezdeményezése, de számos más szervezet is vesz részt benne.
Együttműködésük segíthet a fenntartható vadgazdálkodás kialakításában az erdőkben, szavannákon és mocsaras területeken a vadászat szabályozásával. A helyi közösségek és népcsoportok is bevonásra kerülnek, akik számára így elérhetővé válhat a hús és hal fenntartható forrásból. Ezzel biztosítható a rászorulók számára a szükséges fehérje és kielégíthető a növekvő élelmiszerigény mind a falvakban, mind a városokban élők számára.
„A program célja a vadászat fenntartható szintre csökkentése, és ezzel a védett vadállomány, a biológiai sokféleség védelme” – mondta a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.
Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos hozzátette, ez az első alkalom, hogy ezt a két dolgot, a természeti értékek védelmét és az élelmezésbiztonságot, együttesen kezelik.
Vad krízis
A vadászat és halászat mértéke ezen országokban sokszor nem fenntartható.
Sok országban ezért megkongatták a vészharangot a vadhús fogyasztás miatt. A Kongó-medencében például becslések szerint mintegy 4,6 millió tonna vadhúst fogyasztanak évente, ami megegyezik az Európai Unióban előállított marhahús mennyiségének felével.
Ha ezzel nem foglalkozunk, a biológiai sokféleség látja kárát, illetve azok, akik megélhetése ezen természeti erőforrásoktól függ.
Más állati fehérjeforrások
A Fenntartható Állatvilág Gazdálkodás program ezért a nemzeti kormányokkal együttműködésben egyéb alternatív állati fehérjeforrásokat kínál a helyi közösségeknek. Ez segít a veszélyeztetett állatfajok vadászatának csökkentésében és populációjuk megerősödésében, illetve csökkenti a vadhús fogyasztás jelentette egészségügyi kockázatokat is.
Azon térségekben, ahol az állattenyésztés éghajlati okok miatt nem lehetséges, a vadászat marad a fő élelemforrás.
Javítani az állatvilág gazdálkodáson
A részt vevő országok tanácsot kapnak a jogi szabályozó keretek és proaktív politikák javításához is, amivel úgy lehet fenntartható mederbe terelni a vadászatot, hogy az ne jelentsen problémát az emberek megélhetésében, ellátásában.
Új munkahelyeket is teremt a program a növénytermesztés szektorban, támogatja a nők érdekérvényesítését és helyi tradicionális közösségek jogait, kultúráját és hozzáférését a természeti erőforrásokhoz.