2018. február 7. - Az elmúlt 16 évben mintegy 159.000 hektár erdőt újítottak fel Azerbajdzsánban.

Firdovsi Aliyev, Azerbajdzsáni Köztársaság ökológiai és természeti erőforrásügyi miniszterhelyettese észrevételeket tett az erdészeti erőforrások vizsgálatára és értékelésére irányuló projektnek, az Azerbajdzsán erdei vagyonára vonatkozó ismeretek megerősítése érdekében.
A rendezvényen Aliyev elmondta, hogy 52.100 hektár új erdőterületet hoztak létre és 106 millió új fát ültettek az időszak alatt.
"Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években a száraz területek takarításával és helyreállításával kapcsolatos munkák után nagyszabású tereprendezési munkát végeztek. Több mint négymillió fát ültettek több mint 4000 hektár területre, és 11.000 km teljes hosszúságú csepegtető öntözőrendszert hoztak létre"- jegyezte meg a miniszterhelyettes.
Továbbá azt is mondta, hogy a modern agrárvilág létrehozására irányuló projekteknek, amelyek az ország vezetése útmutatásai szerint valósulnak meg, fontos szerepet kell játszaniuk a gazdaság diverzifikációjában.
"Több mint egymillió gyümölcsfát ültettek el több mint 4000 hektár területen eddig. Ezek az intézkedések, a környezet védelme mellett, fontos szerepet játszanak az élelmiszerbiztonság erősítésében is - tette hozzá Aliyev.
Azerbajdzsánban jelenleg az erdők területe 1,021 millió hektár, az ország területének 11,8 százaléka. Ebből mintegy 261 ezer hektár az Örményország által elfoglalt azerbajdzsáni területen található. Körülbelül 0,12 hektár erdőterület esik egy főre.
Azerbajdzsáni erdők az ország különböző területein eltérőek. E régiók egyik sajátossága a különböző természeti erőforrások, mint például az ásványvíz, az energia és a termékeny talaj. Az erdők olyan funkciót szolgáltatnak, amelyet más természeti összetevők nem tudnak. Az erdők olyan természetes tényezők, amelyek elősegítik az olyan fontos bioszféra komponensek stabilizálását, mint a víz, a levegő és a talaj.
Azerbajdzsán erdeinek 85 százaléka főként a Kaukázus-ázsiai, a Kis-Kaukázus és a Talysh-hegység lejtőit borítja.
Az ország erdészeti politikáját az Ökológiai és Természeti Erőforrások Minisztérium Erdészeti Osztálya irányítja.
Az osztály gondoskodik az erdők védelméről és megőrzéséről, az erdők helyreállításáról és ültetéséről, az ültetvények előkészítéséről, az erdei fák és bokrok, az erdők megőrzéséről és egyéb erdészeti tevékenységekről, amelyek magukban foglalják a védett erdőket és az erdők hatékony és célzott hasznosítását, valamint kapcsolódnak a mezőgazdaság területeihez. Az erdei talajvédelem, a víztisztítás, a tiszta környezet, az egészségügyi és a higiéniai intézkedések, az állatok fajainak megőrzése az erdőkben, a biológiai sokféleség biztosítása, a természeti környezetben a kulturális, tudományos és szabadidős komplexumok megteremtése, valamint a génállomány védelme és kiterjesztése az erdei vetőmag előállítására.
Az elmúlt néhány évben az ország erdei területe 11,4 százalékról 11,8 százalékra emelkedett.
Ma az ország folytatja sikeres politikáját az erdők védelmében és a környezetbarát projektek megvalósításában.
Azerbajdzsán a 31. a 2016-ban vizsgált 180 ország közül a Környezetvédelmi Teljesítmény Index rangsorban, amely során azt értékelték a Yale és a Columbia Egyetem kutatói, hogy a nemzetek hogyan védik ökoszisztémájukat és az emberek egészségét. Sara Israfilbayova

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events