b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_penzeki2018.JPG
Budapest-Sopron, 2018. március 13. – „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” címmel ma vándorkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Bank gondozásában a Soproni Egyetemen.

A hivatalos megnyitó részeként az MNB 50 000 Ft névértékű, egyszeres, valamint négyszeres súlyú (piedfort) arany, illetve 2000 Ft-os színesfém emlékérméket bocsátott ki „Albert aranyforintja” elnevezéssel. A kiállítás 2018. június 11-ig tekinthető meg a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán, az Aulában.
A „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” kiállítás a magyar pénzverés évezredes történetén vezeti végig a látogatót Szent István király korától egészen napjainkig. A Magyar Nemzeti Bank saját gyűjteményén alapuló (mintegy 600 fém- és papírpénzt felvonultató) tárlata nemcsak a hazai pénzek történetébe enged bepillantást, de numizmatikai és technológiai érdekességekkel, pénzforgalmi, bankjegybiztonsági ismeretekkel is szolgál. A tárlat a magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel, emellett unikális vastagveretek, arany- és ezüst leveretek, tartományi- és magánpénzek, próbaveretek színesítik a kiállítás anyagát. Ezen kívül egy gazdagon berendezett vitrinben ismerkedhetnek meg a látogatók az Erdélyi Fejedelemség pénzverésével.
A Soproni Múzeum jóvoltából egy tárlóban helyi vonatkozású numizmatikai relikviák kerülnek bemutatásra, többek között helyi szükségpénzek és hadifogolytábori pénzek, a soproni királykoronázások, illetve országgyűlések emlékérmei, a város kulturális és gazdasági életét bemutató korai emlékérmek mellett a Lajtabánság kitüntető emlékjelét láthatják az érdeklődők. A kiállítást kiegészítő kisfilmek, videoinstallációk a kronológiai áttekintés mellett hasznos gyakorlati eligazítást nyújtanak a mindennapi pénzhasználat világában.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_penzek2018.JPG
A vándorkiállítás az alapításának 650-dik évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemről költözött Sopronba, ahol a hét minden napján 8:00 és 18:00 óra között tekinthető meg a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán, az Aulában (Sopron, Erzsébet u. 9.). A kiállításra történő belépés ingyenes.
A vándorkiállítás hivatalos megnyitó ünnepségén az MNB ? a „Középkori magyar aranyforintok” sorozat V. elemeként ? 50 000 forint névértékű egyszeres, valamint négyszeres súlyú (piedfort) arany emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki „Albert aranyforintja” elnevezéssel. E sorozat keretében eddig I. Károly (1301-1342), I. (Nagy) Lajos (1342-1382), Mária (1382-1387) és Zsigmond (1387-1437) aranyforintja emlékérmék kerültek kibocsátásra, amelyek a kiállításon szintén megtekinthetők.
A kiállítást ünnepélyesen megnyitotta:
Dr. Ferkelt Balázs igazgató, MNB Oktatási igazgatóság
Köszöntőt mondott:
Dr. Katona György oktatási rektorhelyettes, Soproni Egyetem
Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítás szakmai bemutatóját tartotta:
Dr. Tóth Csaba régész, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa

 

Szakmai előadást tartott:
Dr. habil. Tóth Imre egyetemi docens, a Soproni Múzeum igazgatója
„Szükségpénzek és gazdaság az I. világháború után” címmel
Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója bemutatta az „Albert aranyforintja” elnevezésű 50 000 Ft névértékű arany, illetve 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket.

A Magyar Nemzeti Bank Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiája keretében együttműködik a Soproni Egyetemmel a pénzügyi kultúra és a közgazdasági gondolkodás fejlesztése érdekében. A 2017/2018. tanévtől kezdődően az MNB támogatja a Soproni Egyetemen folyó közgazdasági képzést, melynek elemeit a kiváló teljesítményt nyújtó hallgatók ösztöndíjprogramja, az oktatói és kutatói mobilitási program, a szakkönyvtárfejlesztés, valamint nemzetközi tudományos konferenciák és a Lámfalussy Sándor Szabadegyetem szervezésének elősegítése képezik.
Magyar Nemzeti Bank Soproni Egyetem

 

No events