2018. 04. 09. - A probléma főként Ázsiát, Közép- és Dél-Amerikát, valamint Afrika szubszaharai régióit érinti.

Nem kizárt, hogy 700 millió ember elhagyja ezeket a területeket, és ez a folyamat erősen befolyásolja az élelem- és vízellátást – írja a National Geographic.
Az IFLScience beszámolója szerint 50 és 700 millió közé tehető azon emberek száma, akik 2050-ig elvándorolhatnak otthonukból – írja a National Geograpich. Az okok között az extrém időjárás, az erdőirtás, a környezetszennyezés és a mezőgazdasági használat áll, amelyek visszafordíthatatlan talajromláshoz vezetnek az adott területeken.
A fogyasztás és a populáció emelkedése olyan tömegkihalást eredményezhet, hogy azonnali intézkedések szükségesek a biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) szakértői szerint.
A kutatók előrejelzése szerint a fogyasztás olyan ütemben emelkedik, hogy 2050-re a földek mindössze 10 százaléka maradna érintetlen. Ezt nehezen fogja elbírni a bolygó.
A jelenség főként Ázsiát, Közép- és Dél-Amerikát, valamint Afrika szubszaharai régióit érinti. Nem kizárt, hogy 700 millió ember is elhagyja ezeket a területeket, és ez a folyamat erősen befolyásolja az élelem- és vízellátást.
Minden évben nagyjából 12 millió hektár föld veszik el a degradáció miatt
– mondta Achim Steiner, az IPBES igazgatója. Hangsúlyozta, a talajromlás körülbelül 3,2 milliárd ember jólétét fenyegeti évente.
A szárazföldi gerincesek átlagos populációja 1970 és 2012 között 38, az édesvízieké pedig 81 százalékkal csökkent. A legsúlyosabban a vizes élőhelyeket érintette az elmúlt 100 év , amelyek biológiai sokféleségük 54 százalékát vesztették el 1900 óta

 

No events