2018. április 12. - Fokváros vízhiány-válsága globális aggodalmat keltett azzal a veszéllyel kapcsolatban, hogy nemsokára a világ számos városában elfogyhat a víz.

A növekvő kockázatok miatt pedig előtérbe került a vízlopás kérdése, valamint az, hogy hogyan lehetne enyhíteni a kialakult helyzeten.
Az úgynevezett „Nulladik Nap”: amikor Fokváros, a Dél-afrikai Köztársaság nyüzsgő kikötővárosa azt látja majd, hogy a vízcsapok kiszáradnak, és lakossága igen veszélyes helyzetbe kerül. Ez eredetileg az idei év során bekövetkezett volna, azonban a közelgő válságot sikerült késleltetni, igaz, súlyos intézkedések árán – a város korlátozásai nyomán a fokvárosi vízfogyasztás jelenleg az átlagos amerikai vízfogyasztás egy hatodának felel meg. Mindennemű erőfeszítés ellenére a „Nulladik Napot” eddig csak elodázni sikerült, megoldás egyelőre nincs.
És mikor eljön, az emberek látni fogják, amint a kormány elzárja a csapokat és utána már csak jegyre lehet majd kapni a drága erőforrást, mégpedig kizárólag előre kijelölt begyűjtési pontokon.
Ez a jövő azonban nem csak Fokvárost érinti. Szakértők szerint a fent leírt forgatókönyvvel előbb-utóbb a világ számos más városának szembesülnie kell.
Nehéz lehet megérteni, hogy a városokat miért fenyegeti vízhiány, mikor a világ mintegy 70 százaléka ebből az erőforrásból áll. A kemény valóság azonban az, hogy a gyakran említett becslések szerint ebből az édesvíz aránya mindössze 2,5 százalék. És még ennek is jelentős része jég és hó, ami azt jelenti, hogy az édesvíznek csupán egy százaléka érhető el könnyen a népesség számára.
A vízhez való hozzáférés egyenlőtlensége szintén égető gond. Míg a gazdagok megtalálják a módját, hogy könnyedén biztosítsák vízellátásukat, addig a lakosság szegényebb részét magára hagyják a problémával. Ez a helyzet pedig gyakran vízlopáshoz vezet – pénzért, túlélésért vagy épp mindkettőért.
Ébresztő!
„Egy nemzet fejlődése gyakran a tiszta víz forrásainak aláásásával jár. Például számos tudományos bizonyíték azt mutatja, hogy az erdőirtás megváltoztatta a hidrológiai ciklust az Amazonasban” – mondta Betsy Otto, a World Resources Institute nonprofit szervezet globális vízügyi programjának igazgatója a CNBC-nek.
Bár a vízhiány egy nagyon valóságos és kiterjedt probléma, szakértők szerint a legtöbb város egyelőre biztonságban van. „Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a vízhiányt globális válságként ismerjék el, mivel a városoknak meg kell kezdeniük a helyi problémákra vonatkozó egyedi megoldások kidolgozását” – fogalmazott Rebecca Keller, a Stratfor amerikai agytröszt tudományos és technológiai elemzője.
„Nem minden esetben lesz ugyanaz a forgatókönyv, amellyel Fokvárosnak kell szembesülnie. Lehet, hogy szennyezés, szárazság, szárazabb éghajlat vagy jelentős népességnövekedés következtében történik” – tette hozzá. Mint kifejtette, a Fokvárost sújtó problémának ébresztőként kellene szolgálnia más országok számára.

 

No events