2018. május 15. - Újra kiemelt hangsúlyt kap a környezetvédelem, természetvédelem az agrártárcán belül.

Ezt igazolja, hogy külön államtitkárság fog foglalkozni a területtel – jelentette be miniszteri kinevezése előtti meghallgatásán a Fenntartható Fejlődés Bizottság előtt Nagy István. Úgy fogalmazott, hogy az agrártárca zöld tárca lesz a jövőben. A természetvédelmi kiadásokra 60 milliárd forintot fognak fordítani, melyből mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természet környezeti állapota. A minisztérium tervei között szerepel  társadalmi szemléletformálás, többek közt ökoturisztikai programokkal. A természetvédelmi területek látogatottságát 100 ezer fővel emelnék. 
Életterünket csak kölcsönkapjuk az unokáinktól – ez a mottó vezérel bennünket minden nap a munkánk során, az agrártárcát a jövőben zöldtárcaként kívánjuk működtetni – mondta Nagy István. A Nemzeti Parkok működtetésére tíz éves tervet dolgoznának ki, illetve tovább erősítenék a hazai naturpark hálózatot. Megvalósításához miniszteri rendeletet terveznek még az idén.
2020-ig feltérképezzük a természetközeli ökoszisztémákat és tájvédelem területén pedig az első hazai jogszabályt alkotnák meg – jelentette ki a miniszterjelölt. 
A magyarok környezettudatos gondolkodását is fejleszteni szeretnék – fogalmazott Nagy István. Számítanak a zöld szervezetekre, mert mint mondta csak a közös gondolkodás és az összefogás hozhat hathatós eredményt. Mezőgazdasági kérdésekben a GMO mentes termelésre, a jégkárokra és az őshonos állatok állományának bővítésére tért ki az agrárminiszterjelölt. Kiemelte, hogy a GMO mentes mezőgazdaság megalapozása érdekében Európában Magyarország emelte fel először a zászlót és keresett szövetségeseket. A cél az, hogy ne csak a vetőmag előállítás, nem csak a növénytermesztés, hanem következő lépésben az állati takarmányozás is legyen GMO mentes. Az állatvédelem is kiemelt része a minisztérium programjának. Szeretnék jelentősen csökkenteni a kóbor kutyák számát. Erre minisztériumi forrást is szánnak, illetve szintén a civilekkel együttműködve neveléstől, szemléletformálástól várják a helyzet javulását. Nagy István expozéjában kitért még a parlagfű-problémára, illetve a vidékfejlesztés természetvédelmet érintő kérdéseire. A vidékfejlesztésnek eddig is fókuszában volt a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság. Közel 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési pályázatok 40 százalékát teszik ki azok a támogatott intézkedések, amelyek a környezet javítását eredményezik.
Mezőgazdaságunk környeztünk állapota jóval kedvezőbb mint a nyugati országoké, ezt fenn kívánjuk tartani – jelentette ki Nagy István.

 

No events