b_150_150_16777215_00_images_stories_fafajok_juharterm_vigh2018.JPG
Vigh Ilona fotója

2018. június 8. - Júniusra fordult a naptár, melyet a népnyelv Szent Iván havának vagy Nyárelő havának is nevez.

Ebben a hónapban élhetjük át a nyári napforduló pillanatát, amikor a leghosszabb a nappal az északi féltekén. Ez a nap a magyarság történelmében nagy jelentőséggel bírt, melyet a napjainkig a Szent Iván-éji tűzgyújtással, tűzugrással ünnepelnek az ország számos pontján.
A szántóföldek széléről színes csokrot gyűjthetünk a pipacs törékeny virágából, a kéklő búzavirágból és a gyógyító kamillából, de a hónap végére a búza is megérleli kalászát. A néphagyomány szerint Péter, Pál napra, ha a búza töve megszakad, kezdődhet az aratás.

b_150_150_16777215_00_images_stories_lagyszaruak_pipacs_vighi2018.JPG
Erdész szemmel
A méhek zsongásától hangosak a hársfák, hiszen a hegyvidéken még most is finom illatot árasztanak gyógyító virágai. A bükk, tölgy, juharok virágzása már lezajlott. Erdész kollegáink a fafajok virágzását felmérték, mely változó eredményeket hozott a kitettség és a termés kötési időszakában lejátszódó időjárási viszonyok miatt. A fák ágain már csüngenek a zöld termések.
Erdei Vándor 2018
Befejeződött a Vándortábor 2018-as programra a regisztráció. 2018-ban a Mátrát 21 csoport választotta, akiket az EGERERDŐ Zrt. csapata egy hetes erdei kalandra vár. A Mátra gerincvonalán haladó útvonalon Sirok, Parád, Nagybükkfai-tisztás, Galyatető és Tar táborhelyeken sátortáborba fogják kipihenni az egész napos erdei túrát. Hogy mit pakoljanak az erdei kalandra, ehhez segítségül szolgál az Országos Erdészeti Egyesület kisfilmje. https://www.youtube.com/watch?v=SPMeb-GMlX8&index=1&list=PLKz0OZxcgSqCLNwb3B7jZFWsSVl11-pAj Kalandra fel!
Erdei vasutak
A kisvasutak menetrend szerint közlekednek a hétvégén, melyre családokat, baráti társaságokat, csoportokat is szeretettel várunk! Sőt külön vonat is kérhető!
Focirajongók figyelem! A foci VB-hez kapcsolódva 06.14. és 07.15 között Mátrafüredre szurkolói járatokat indít a Mátravasút a 4évszak-Palóc Bistoranttal együttműködve! Aki Mátrafüredre kisvonattal érkezik, annak a menetjegyért cserébe egy sör jár! Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető

No events