2018. július 5. - 2015-ben Kárpátalján a fakitermelés volumene 1 millió 402,6 ezer köbméter volt, 2016-ban ez a szám 1 millió 373,4 ezer köbméterre, 2017-ben pedig 1 millió 204,1 ezer köbméterre csökkent – írta Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatás vezetője saját weboldalán.

A 2015 és 2017-es évek közötti különbség 198,5 ezer köbméter fa, azaz majdnem 15 százalék. Idén is fennmarad a fakitermelés csökkentésére irányuló tendencia. Ugyanakkor folyamatosan növekszik az erdészeti termékek árbevételének volumene, a költségvetésbe történő befizetések, az erdészeti munkavállalók fizetése és az egyéb pénzügyi és gazdasági mutatók is növekednek. Tehát, ha 2015-ben a megyei erdészeti gazdálkodás 616,8 millió hrivnya összegű munkálatokat és szolgáltatásokat nyújtott, akkor 2016-ban ez a mutató 761,9 millió hrivnyáig, 2017-ben pedig 887,9 millió hrivnyáig nőtt.
Az erdészeti gazdálkodás Kárpátalján egyike azon ágaknak, mely stabilan működik, és több mint háromezer ember számára tisztességes fizetést biztosít. Ezek az emberek munkahelyük elvesztése esetén kénytelenek lesznek külföldön munkát vállalni, a különböző szintű költségvetések hatalmas bevételeket veszítenének el. Ezért a különféle szakértőknek, aktivistáknak, környezetvédőknek és újságíróknak meg kell érteniük, hogy a fakitermelés leállításának kísérlete – különösen a hegyvidéki területeken – elkerülhetetlenül a helyi lakosság ellenállását eredményezi. Csakúgy, mint a turisztikai komplexumok építésének megállítására irányuló kísérletek. Elméletileg lehetséges, hogy az egész Kárpátalja természetes rezervátummá alakuljon, de akkor sok embert ki kell költöztetni, mivel a hegyvidéki területeken a fakitermelésen és a turizmuson kívül egyszerűen nincs mivel foglalkozni – jelentette ki Moszkal.