2018. november 8. - Kis túlzással állítható: kelekótya, aki nem vesz fel hitelt aktuális ügyei finanszírozására a mezőgazdaságban.

Tavaly óta olyan kedvezményeket adnak a kölcsönhöz, ami olcsóvá, a summát folyósító pénzintézetek számára is vonzóvá teheti a hitelezést.
Nem véletlen, hogy nagyon meglódult az agrárhitelezés az utóbbi időben: olcsó, könnyen felvehető, a nagyobb biztosítékok létét nem megkövetelő kölcsönökből válogathatnak a termelők. Tavaly szeptembertől százmillió forintra emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya (ASzK) formájában felvehető hitelkeret felső határa, ráadásul a korábbi ötvenmillió forintig járó kezességidíj-támogatás már a teljes hitelösszegre vonatkozik, továbbá markáns az állami kamattámogatás is. Ezáltal az agrárium szereplői az olcsóbb hitelekkel könnyebben juthatnak pénzforráshoz.
Ennek hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idén az első félévben minden eddiginél nagyobb összeg jutott el a termelőkhöz az ASzK segítségével. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a mezőgazdasági és az élelmiszer-ipari vállalkozások körében csaknem 40%-kal nőtt az érdeklődés, a benyújtott hiteligénylések száma pedig 13 720 lett. A pénzintézetek összesen 107 milliárd forintot hiteleztek, ami csaknem 61%-kal nagyobb a tavalyi szinthez képest. A 107 milliárdból 95,6 milliárdot a mezőgazdaság igényelt, ami 33,2 milliárdos növekedést jelent 2017-hez képest.
Nem a nagyüzemek aktivitása nőtt meg: az ágazatnak nyújtott folyószámlahitelek 47%-át a családi gazdaságok, 21%-át az egyéni vállalkozók, 18%-át pedig a mikrovállalkozások vették fel. Az a trend viszont nem változott, hogy főként a jövedelmező növénytermesztésben használták fel a legtöbb pénzt, míg az állattenyésztők – ahol igen kicsi a haszon – kevésbé adósodtak el ilyen formában. A  szántóföldi növénytermesztők a 107 milliárdból önmagukban 50 milliárdot kötöttek le, a vetőmagtermesztéssel, vad- vagy erdőgazdálkodással foglalkozó gazdaságok 23 milliárdot használtak fel. Az állattenyésztéssel foglalkozókhoz a hitelállományból csaknem 16 milliárd forint került. Az ASzK lehetőségével éltek az élelmiszeriparban érdekeltek is, főként a mikro-és kisvállalkozások, a hitelkeret értéke elérte a 11 milliárd forintot.
Az sem mellékes, hogy fagy-, illetve jégkárral érintett gazdaságok és az úgynevezett átmeneti támogatásra jogosult vállalkozások számára a program teljes körű kamat-, kezességidíj- és más költségmentességet garantál. O. Horváth György

 

No events