2018. november 13. - Egy új, nemzetközi kutatás megállapította, hogy Amazónia esőerdeiben már változik a fafajok összetétele, ám nem olyan gyorsan, hogy lépést tartson a globális felmelegedés ütemével.

A Leedsi Egyetem vezetésével több mint száz tudós vizsgálta meg, hogy hat az éghajlat melegedése Amazónia esőerdeire. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a több ezer fafajra miként hatott a klímaváltozás az elmúlt harminc évben. Az 1980-as évektől kezdve a súlyosbodó aszályok, az emelkedő hőmérséklet és a légkör egyre magasabb szén-dioxid-koncentrációja befolyásolta bizonyos fafajok növekedését és pusztulását.
A nedvességet leginkább igénylő fák pusztulása gyakoribb volt, mint más fajoké, azonban a szárazabb éghajlatot tűrő fák nem voltak képesek pótolni őket – állapította meg a tanulmány.
Azt találták, hogy a nagyobb fák gyorsabban növekednek, mint a kisebb növények, ami arra utal, hogy a szén-dioxid nagyobb koncentrációja közvetlenül befolyásolja az esőerdő növényi összetételét és dinamikáját, valamint az egyes fajok növekedését és pusztulását.

 

No events