2018. 12.03. - Az Ipoly Erdő Zrt. figyelemmel kíséri a Katowicében zajló klímacsúcs folyamatait.

Szakértők szerint az ENSZ éves találkozóján meghozott döntések, intézkedések döntőek lehetnek bolygónk jövője szempontjából.
Fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy az erdőgazdálkodók, így az Ipoly Erdő Zrt. is mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a klímaváltozás felgyorsult folyamatait és azok hatásait. Meglévő erdeinket a mindenkori erdőtörvénnyel összhangban, fenntartható módon kezeljük, s közben kihasználjuk adottságainkat, hogy egyre több magas természetességű – a környezetei kihívásoknak ellenálló - erdőt neveljünk fel.
Az erdők jelentős és kettős szerepet játszanak a klímaváltozásban. Egyrészt az üvegház hatású gázok mintegy 20 százaléka az erdőterület globális csökkenése révén kerül a légkörbe, másrészt az erdei ökoszisztémák a legjelentősebb szárazföldi széntárolók és szénmegkötők, így képesek csökkenteni az éghajlatváltozás ütemét. Magyarország erdei évente 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, ezzel a teljes üvegházhatású gázkibocsátásunk 8 százalékát kompenzálják.
Magyarországon ma minden lakosra körülbelül egy fél focipálya területű erdő jut, köszönhetően annak, hogy az erdeink területe hosszú évtizedek óta folyamatosan növekszik.
Fontos mindannyiunk jövője szempontjából, hogy megőrizzük a természetes erdőtársulásaink sokféleségét, amely lehetőséget ad természetes alkalmazkodásra.
Az erdők a környezetükben csökkentik a szél sebességét, hűtik és párásítják a levegőt, nem utolsósorban pedig megtisztítják a portól és más szennyeződésektől. A talaj vízforgalmát is kedvezően befolyásolják azáltal, hogy lassítják a csapadékvíz felszíni elfolyását, és ezzel együtt a talaj lemosódását is megelőzik. A fák fotoszintézis során a levegőből szén-dioxidot vesznek fel, melyből a szenet testükbe (törzs, ág, stb.) építik be. Az erdők és a fatermékek tehát széntárolók, következésképpen képesek hozzájárulni az üvegházhatást kiváltó légköri szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez.
Az erdészek nem csak az erdőgazdálkodás terén tehetnek a klímavédelemért, közjóléti és turisztikai munkánk során több százezer ember szemletét tudjuk formálni. Hogy jó gyakorlati példákat is említsünk, a Királyréti Erdei Vasút vonalán közlekedik a néhány éve, egyedileg fejlesztett napelemes motorkocsink, a Vili. A közelmúltban felújított turistaszállásainknál az alkalmazott technológiáknak köszönhetően a kibocsátás nulla vagy szinte minimális. Fontosnak tartjuk a környezeti nevelést, így a Börzsönyben második éve kísértük szakmai munkánkkal a „zöld szemléletű”, erdei vándortáborozó gyerekeket. Bízunk benne, hogy a Katowicében zajló klímacsúcson olyan döntések születnek, melyek jó irányba vezetnek.

No events