2019. február 9. - Az agrár- és vadgazdálkodók közötti kapcsolatot rendezi az egységes vadkárfelmérési protokoll bevezetése, ezzel pedig csökken a feszültség a szereplők között – hangzott el a 26. FeHoVa szakkiállításon.

A gazdálkodók és a vadászok között gyakran okoz vitát annak megállapítása, felmérése, hogy a vad által okozott kár mekkora területet érint, milyen anyagi vonzata van. Ezt eddig nehezítette, hogy a szakértői vélemények meglehetősen szerteágazók.
Az újonnan meghatározott vadkárfelmérési protokollnak köszönhetően a jövőben pontos, szabályozott útmutatót kapnak mind a mező- és erdőgazdálkodók, mind a vadgazdálkodók, így el lehet kerülni a vitákat. Az útmutató a vadászati szervezetek, illetve a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei közreműködésével készül, az agrárkamara és a vadászkamara szakmai és finanszírozói jelenléte mellett.

A feszültségek csökkentésére az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az a legjobb megoldás, ha a felek elsősorban a vadkárok megelőzésére koncentrálnak, ehhez pedig szorosabb együttműködésre van szükség. A gazdálkodók és a vadászok közötti kapcsolattartást, tájékoztatási kötelezettséget ráadásul az új vadászati törvény is előírja. Az információátadásban, a károk megelőzésében és az új protokoll szerint előírt kárfelmérésben a tájegységi fővadászhálózat és a kamara falugazdász-hálózata lehet az érintettek segítségére.
A vasárnap záruló FeHoVa a Kárpát-medence legjelentősebb fegyver-, horgász- és vadászrendezvénye. Az eseményre 17 ország 274 kiállítója jelentkezett, és a fokozott érdeklődésre tekintettel a szervezők idén is több mint ötvenezer látogatót várnak – olvasható a rendezvénnyel kapcsolatos közleményben. A vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvényén a szakmai előadások mellett a legjelentősebb gyártók és forgalmazók mutatják be újdonságaikat, fejlesztéseiket.

 

No events