Budapest, 2019. április 11. - A cél, hogy a jelenlegi 22 százalékról 27 százalékra növeljék az erdő borította terület arányát Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
    

A miniszter elmondta, az erdősítés során a mára elhagyatott ipari, vagy a honvédség volt gyakorló területei jöhetnek szóba, ugyanakkor gondolkodnak azon is, hogy az elöregedett gyümölcsösöket erdővel váltanák fel.
    A tárcavezető hangsúlyozta, erre a levegő minőségének javítása és a klímaváltozás hatásainak mérséklése miatt van szükség.
    Nagy István elmondta azt is, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.
    A miniszter a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta, ha nem lett volna az alföldi fásítási program, akkor ma egy sivatag lenne a terület, s nem lehetne megművelni a földet.
    Ugyanakkor az új fásítási program során figyelni kell a magánszektorra is, és a támogatási rendszert úgy kell kialakítani, hogy ezen szereplőknek is megérje erdőt ültetni - tette hozzá.

 

No events