Budapest, 2019. június 3. - A természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten.
    

A jegybankelnök ezt azon az ünnepségen mondta, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat "az ökológiai lábnyom csökkentéséért" legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői. A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbnak.
    A díjátadó rendezvényen Matolcsy György kiemelte: az MNB fontos célkitűzésének tekinti a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés elősegítését. Hangsúlyozta: az ökológia fenntarthatósága Magyarország versenyképességének egyik kulcseleme, amelyhez zöld közgazdasági gondolkodásra és megfelelő pénzügyi termékekre is szükség van.
    A jegybank elnöke rámutatott: Magyarország fenntartható gazdasági növekedési pályára állt, ehhez azonban a gazdasági gondolkodásban a fenntartható fejlődés szempontjainak hosszú távú érvényesítésére, a természet erőivel való gazdálkodásban az etikus gondolkodásmódra van szükség.
    A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyek terén is érvényesíti a "zöld gondolkodást", a jegybank a portfóliójában "zöld kötvényeket", azaz a természeti erőforrások megőrzését, a környezetvédelmi megoldások pénzügyi támogatását segítő értékpapírokat is tart - fűzte hozzá Matolcsy György.
    György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hangsúlyozta: Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el a környezetvédelem területén, 1990, vagyis a rendszerváltás óta a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása mintegy 35 százalékkal csökkent.
    Magyarország 2030-ra azt szeretné elérni, hogy jelentősen nőjön az elektromos autók használata az országban, és az 50 ezernél nagyobb lakosú városok új buszokként csak elektromos meghajtású autóbuszokat vegyenek. Az is a tervek között szerepel, hogy az elektromos energia előállításában a szén, illetve a szénhidrogének felhasználása nagymértékben visszaszoruljon - jelezte az ITM államtitkára.
    Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője kiemelte: a jövőben nőni fog a természet fenntarthatóságát segítő pénzügyi termékek száma. Ez azért is nagyon fontos, mert a világ közel van az elszabaduló klímaválsághoz, de még ennél is előbb bekövetkezhet az egész világ társadalmi-gazdasági fejlődését befolyásoló vízválság - mutatott rá.
    Az MNB közölte: a Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága 2019-ben a Zöld Bank Díjat a K&H Bank Zrt.-nek ítélte oda, amely az egyik legfontosabb napenergia-finanszírozó bank, és környezetirányítási rendszere is kiemelkedő. A Zöld Biztosító Díjat a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kapta, elsősorban a zöld szempontok biztosítási termékekben való fokozott érvényesülése miatt. A Zöld Befektetési Szolgáltató Díjjal a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. zöld tevékenységét ismerték el, amely a szén-dioxid kibocsátási egységek kereskedési piacának európai szinten is meghatározó szereplője. A Zöld Pénzügyi Innovátor különdíjat a Gránit Bank Zrt. nyerte el, elsősorban a teljes körű digitális működéséért, illetve a zöldenergia finanszírozásban betöltött szerepéért.
    A pályázat összesített kategóriáját jelentő Zöld Pénzügyi Díjjal a bíráló bizottság az OTP Bankot jutalmazta, amely a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és pénzügyi szponzorálás területén is példaértékű szerepet tölt be.