2019. augusztus 12. - Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn élesen bírálta Németországot azért, mert az Amazonas-vidék gyorsuló erdőirtása miatt befagyasztja a brazil erdőket és a faji sokszínűséget védő projektek támogatását a latin-amerikai államban.

„Németország nem fogja felvásárolni az Amazonast” – jelentette ki Bolsonaro újságíróknak Brazíliavárosban. „Jól jöhet még nekik ez a pénz. Brazíliának viszont nincs szüksége rá” – fűzte hozzá. Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter a hét végén jelentette be, hogy az amazonasi esőerdők irtásának drasztikus felgyorsulása miatt a tárca leállítja az őserdők és a biodiverzitás védelmét szolgáló projektek támogatását az úgynevezett Amazonas Alap keretében.
„A brazil kormány politikája miatt kétségessé válik, megvalósulhat-e az erdőirtási arányok következetes csökkenése” – idézte a német minisztert a Der Tagesspiegel című lap szombaton. A minisztérium szerint felül kell vizsgálni Németország további szerepét az Amazonas Alapban. A német intézkedés csaknem 35 millió euró (11 milliárd forint) támogatást zárolt a minisztérium nemzetközi klímavédelmi alapjából. 2008-ban mintegy 95 millió eurót utaltak ki Brazíliának.
A tárca közleménye szerint a meglévő projekteket egyelőre folytatják, de a tervezési fázisban lévő újabb kezdeményezéseket felfüggesztik. Gerd Müller német fejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy Berlin nem lép ki az Amazonas Alapból, amely keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több százmillió euró érkezik évente az Amazonas és környéke védelmére. „Az őslakos és környezetvédelmi csoportok és kormányzati képviselők a fontos és sikeres együttműködés fenntartása érdekében emelték fel szavukat” – fűzte hozzá Müller.
Ricardo Galvao, az Amazonas őserdeit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) volt igazgatója augusztus elején távozott posztjáról az után, hogy Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítván, jelentéseik az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének. Az INPE szerint az ország 88 százalékkal több erdőt veszített idén júniusban, mint tavaly júniusban, és a műholdas adatok előzetes értékelése szerint júliusban a fakitermelés mértéke az egy évvel korábbihoz képest 278 százalékkal emelkedett.

 

No events