2019. október 30. - Finnország EU Tanácsának elnöksége a második felében jár, mivel júliusban áthelyezték Romániából Finnországba.

Finnország „Fenntartható Európa - fenntartható jövő” elnökségi programja az elnökség időszakának négy fő prioritását mutatja be: a közös értékek és a jogállamiság erősítése; az EU versenyképesebbé és társadalmilag befogadóbbá tétele; az EU globális vezető pozíciójának megerősítése az éghajlat-változási fellépés terén, és átfogó módon megóvja a polgárok biztonságát.
Az elnökség számára az erdőkkel kapcsolatos konkrét célkitűzésük az EU erdészeti stratégiájának frissítése, az európai erdőkre vonatkozó jogilag kötelező erejű megállapodásról szóló tárgyalások újraindítása és a világ erdeinek védelme és helyreállítása érdekében az EU fellépésének fokozásáról szóló közlemény kiadása.
A CEPF szeptember 2-3-án részt vett az EU erdészeti főigazgatói informális ülésén Helsinkiben, amelyet a finn elnökség tartott. A fő témák az EU 2020 utáni erdészeti stratégiája, az európai erdőket és az éghajlatváltozásnak az EU erdőire gyakorolt ??hatásainak jogilag kötelező erejű megállapodásáról szóló folyamatban lévő vita voltak. Az ülésen a CEPF főtitkára, Fanny-Pomme Langue felszólalt, hogy tájékoztassa a résztvevőket a taxonómiai rendeletről szóló legutóbbi együttes nyilatkozatról, és elmagyarázta ezen álláspont főbb eredményeit. A plenáris ülés szünetei alatt a résztvevők meglátogatták az Új Puu által szervezett, faalapú biotermékek kiállítását, és részt vettek egy erdőterületi kiránduláson, ültetési és fakitermelési bemutatókkal, amelyek szemléltették az UPM fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatait a finn erdőkben.
A CEPF-et is meghívták az EU Természet és Biodiverzitási Igazgatók Találkozójára, amelyet a finn elnökség október 2-3-án Helsinkiben rendezett. A találkozó fő témája az EU biodiverzitási stratégiája volt a 2030-ig. A CEPF-et az ülésen Anna-Rosa Asikainen, az MTK ügyvédje képviselte, valamint a CEPF politikai tisztviselője, Hél?ne Koch, aki ismertette a Natura 2000 felhasználói fórum (N2kUF) véleményét a globális és az EU 2030-as biodiverzitási keretéről. Az N2kUF által kiemelt két kulcsfontosságú szempont a tulajdonosok és felhasználók aktív részvétele, valamint a jövőbeni biodiverzitási keret megfelelő forrásai rendelkezésre állása. A találkozó előtt a résztvevőknek lehetősége nyílt egy kirándulásra a Tammisaari Archipelago Nemzeti Parkba és Jussarö szigetére, valamint meglátogatták a Haltia Finn Természetvédelmi Központot, amely egész Finnország természetvédelmi kiállítását mutatja be egy öko-tervezésű fa épületben.
A világ erdőinek védelmére és helyreállítására irányuló uniós fellépés fokozásáról szóló, július 23-án közzétett, az elnökség erdőkkel kapcsolatos prioritásainak egyikére vonatkozó közlemény volt az elnökség szeptember 26-án, Brüsszelben szervezett eseményének témája. A rendezvényen Hugo Maria Schally, (Környezetvédelmi Főigazgatóság) ismertette a közleményt, Tiina Vähänen, (FAO) pedig a világ erdőivel kapcsolatos jobb információs prezentációt mutatott be. Az előadásokat követően szót kaptak az erdészeti ágazat érdekeltjei a véleményük bemutatására. A közleményt a Strasbourgban október 14-15-én a Mezőgazdasági és Halászati ??Tanácsban is megvitatták. Jari Leppä, a finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter és a Tanács elnöke a Tanács ülésén kijelentette: „Az erdőirtás riasztó ütemben megy végbe, és sürgős intézkedésekre van szükség annak megállításához. Az erdészet ezért Finnország elnökségének kiemelt prioritása, és azon dolgozunk, hogy a tanácsi következtetések elfogadásával is kiemeljék az erdősítés, a hatékony és fenntartható gazdálkodás, valamint az erdők védelmének és helyreállításának szükségességét.

 

No events