Budapest, 2019. november 27. - Magyarország kész folytatni az eddigi sikeres együttműködést a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és annak budapesti hivatalaival a szervezet céljainak elérése érdekében, így az agrártárca folytatja a megkezdett projektek finanszírozását, valamint továbbiak támogatását is tervezi - mondta Nagy István agrárminiszter, a FAO új főigazgatójával, Qu Dongyu-val folytatott keddi tárgyalásán Rómában.
     Nagy István - az agrártárca szerdai közleménye szerint - ismertette, hogy az elmúlt évtizedben Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenysége és a FAO munkája szorosan összefonódott. Magyarország egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett.
    A 2007-ben kötött megállapodás keretében Magyarország erőforrásaihoz mérten igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez és otthont ad a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint Szolgáltató Központjának is.
    Az ENSZ irodák köre folyamatosan bővül, mára már több ENSZ szervezet is Budapestre helyezte regionális székhelyét vagy szolgáltató központját.
    Az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről a tárcavezető római látogatása során megbeszélést folytatott Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével is.
    Nagy István kiemelte, Magyarország célja, hogy a fejlődő országokban, így az afrikai kontinensen is helybe, oda vigye a segítséget az agráriumban, ahol szükség van rá. Az ország így a gazdák szaktudásának gyarapításán és gazdaságaik fejlesztésén keresztül hozzájárul az élelmezésbiztonság javításához is.
    A megbeszélés során szó esett a magyar hozzájárulás célzott, Ugandában történő felhasználásáról is - írta az AM.
 
No events