2019. november 28. - A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány kihelyezett akadémiájának vendége volt Szinay Attila Miskolcon, a Tudományok és Technika Házában. Az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára az Útkeresés a mezőgazdaságban címet viselő fórumon előadást is tartott.
Az eseményen elhangzott, hogy a fenntartható élelmiszer-termelés világszerte a jövő kihívásai között szerepel, mivel ugyanakkora termőterületnek kell pár év múlva egymilliárddal több embert eltartania. Hangsúlyozták, hogy Magyarország adottságai képessé tennék az országot kétszer annyi élelmiszer előállítására, mint amennyi a lakosságnak elegendő. Az est során a meghívott vendégek érintették a minőségi és mennyiségi termelés, a fenntartható és környezetkímélő mezőgazdaság, valamint a hazánkban érvényes, az európai országoknál jóval szigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásokat is.
Szinay Attila előadásában a földügyi szabályozásról, a birtokpolitikáról és a mezőgazdasági főbb pénzügyi mutatóiról beszélt. Kiemelte, hogy a természeti erőforrások – köztük a termőföld - , a nemzeti vagyonnak mintegy 35 százalékát teszik ki, ezen belül a termőföld és az erdő 75%-os részarányt képvisel.  A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy hazánkban a termőterület nagysága mintegy 7,5 millió hektár, ebből 5,5 millió hektár mezőgazdasági terület, a fennmaradó részen erdőgazdálkodás folyik. Szinay Attila előadásából az is kiderült, hogy 1990 óta 230 ezer hektár mezőgazdasági területet vontak ki a művelésből, ez megközelítőleg négy Balatonnyi területnek felel meg.
Az államtitkár kitért arra, hogy az „új EU tagországokban”, így hazánkban is a földkonszolídáció nem zárult le, az osztatlan közös tulajdon és a kárpótlás problémát jelent. Ugyanakkor a termőföldek ára az évek során megduplázódott. Hozzátette, hogy a privatizációs folyamat eredményeként több mint 8 és fél millió hektár nagyságú külterületi földrészlet alakult ki.
 
No events