Miskolc, 2019. november 28. - Az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programra két platán és két hárscsemete elültetésével hívta fel a figyelmet kedden, Mezőkövesden Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester, és Papp Gyula, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.
Dr. Fekete Zoltán Mezőkövesd polgármestere ebből az alkalomból bejelentette, hogy településen a következő öt évben ezer fát telepítenek. Úgy fogalmazott: ezzel azt üzenik az utókornak, hogy gondolnak rájuk, hiszen a fákat nem maguknak, hanem az utódoknak ültetik el.
A faültetés példát mutat, de egyben felhívja a figyelmet a klímaváltozásból fakadó folyamatok megállítására, lassítására. Meg kell védeni a Föld apró csodáit és természeti kincseit – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok a programban mintegy 550 hektáron ültetnek erdőt, amihez 2 millió facsemetét használnak fel. Az Országfásítási Program másik nagyon fontos eleme a magánerdőgazdálkodókhoz kapcsolódik: a jogszabályok, illetve a támogatáspolitika megváltoztatásával lehetőséget adtak arra, hogy hazai és európai uniós forrásokból jelentős mértékben növeljék az erdőterületek arányát. Abban bíznak, hogy a ciklus végére magántulajdonú földterületen legalább 20 ezer hektár erdőtelepítés valósul meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok településen kezdődtek fásítási programok. Ezeket segítendő, úgy döntött az agrártárca, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat rendelkezésre álló forrásaiból fásítási pályázatot hirdet, amelyben az önkormányzatokat és a civil kezdeményezéseket is támogatással segítik.
A Mezőkövesden elültetett facsemetéket az Északerdő Zrt. ajánlotta fel. Az erdőgazdaság idén Putnok, Dubicsány és Tardona községek határában csaknem 15 hektár erdőt telepít, mintegy 64 ezer csemetét ültetnek el.
 
No events