2020. január 15. - Az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben - derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

A brazil Országos Űrkutatási Intézet adatai szerint tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében, ami az elmúlt öt év legkiterjedtebb erdőirtása volt az országban.    
2018-ban 4946 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki Amazónia észak-brazíliai részén.    
Az adatokat a műhold alapú DETER rendszeren keresztül gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást.    
Az éles növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat.    
Az Amazonas térségében pusztító tavalyi erdőtüzeknek jelentős visszhangja volt világszerte, diplomáciai viszályt eredményezve Bolsonaro és az európai vezetők között.
A legfrissebb hivatalos adatok szerint az amazóniai esőerdőben pusztító tüzek száma az előző évhez képest 30 százalékkal emelkedett 2019-ben, elérve a 89 178-at.    
A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a héten felszólította Bolsonarót környezetügyi politikájának megváltoztatására, mondván, hogy az elősegíti a szándékos erdőirtásokat és az erdőt óvó emberek elleni támadásokra sarkall.    
Az elmúlt hónapokban három őslakost öltek meg két külön incidensben az északkelet-brazíliai Maranhao államban.

 

No events