2020. február 11. - Az első összegyűjtött adatok a heves szél okozta erdőkárosodásokról 2020 február elején (2020. február 5–6. és 2020. február 10–11.)

2020. február 11-én a Szlovén Erdészeti Szolgálat (ZGS) az időjárási viszonyok enyhülése után elvégezte az erdők első helyszíni ellenőrzését. Megjegyezzük, hogy az előző héten (2020. február 5–6.) tapasztalt erősebb szél több sérülést okozott, mint a legutóbbi (2020. február 10–11.). Az első átfogó becslés szerint az országban mintegy 140 000 m3 súlyosan sérült fa van, a többsége lucfenyő. Ez egy durva becslés az első szemle után, de a végső adatok változhatnak, növekedhetnek.

A legnagyobb kár a Carniola erdőgazdálkodási területen volt (70 000 m3, leginkább a Brnik és Kranj közötti térségben), ahol az egyes fák megsérültek, és a fák nagyobb erdőterületeken is megtörtek. Ezt követi a Maribor térség, ahol a kár első becslés szerint 25 000 m3, a sérülések pedig a legnagyobbak a sík Slovenska Bistrica térségben. További sérülések vannak Bled körzetében, különösen a Jelovica fennsíkon és lejtőin, valamint a Murska Sobota területén.
Az erdőtulajdonosoknak a lehető leghamarabb meg kell vizsgálniuk az erdőket, és meg kell kezdeni a kármentesítést.

Mivel a legtöbb fenyőfa károsodott, fennáll annak a veszélye, hogy a fenyő kártevők elszaporodnak a betakarított fákon. Ezért nagyon fontos, hogy a csomókat a lehető leghamarabb észleljék, vágják le és szállítsák ki az erdőből.

A szlovén erdészeti szolgálat az elkövetkező napokban közelebbről megvizsgálja az érintett területeket. Ezenkívül a lehető leghamarabb megjelöli a fákat a kivágásra, és döntéseket hoz az érintett tulajdonosok számára. A sérült fák kivágását az erdőtulajdonosok megkezdhetik a szlovén erdészeti szolgálat határozatának meghozatala előtt, de a munka megkezdéséről tájékoztatniuk kell az erdőgazdálkodót, amikor minden további információt megkapnak. A törött és kiborult fák kivágása rendkívül veszélyes feladat, ezért azt javasoljuk, hogy ha a tulajdonosok képzettek és felszereltek, önállóan döntsenek a fakitermelésről, különben képzett erdészeti dolgozókat kell felvenniük.
Az erdőben való szállítás és munkavégzés során körültekintés szükséges.

Az érintett területeken található erdőtulajdonosoknak és az erdő látogatóinak azt tanácsoljuk, hogy legyenek óvatosak az erdőben való mozgás és munka során, mivel a lombkoronában sok a törött ág, amelyek a nagy magasság és a súlyuk miatt komoly sérüléseket okozhatnak.

 

No events