b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_britcolumbia2020.jpgtuntet.png
2020. február 18. - Társadalmi részvétel

A munkavállalók azt állítják, hogy a költségvetési napon szeretnék felhívni a figyelmet a nehéz helyzetben lévő iparukra

Erdészeti munkások százai vettek részt a Brit Columbiai Törvényhozásnál kedden délután egy tüntetésen a nehézségekkel küzdő ágazat támogatása érdekében.
"Az erdészeti ágazat az egész tartományban visszaesés alatt áll" - mondta Carl Sweet, a szervező. "A Vancouver-szigeten lévő gazdasági ágazat a régi növekvő fakitermelés lassan csökken, amíg már nincs sok hátra."
Sweet szerint sok munkavállaló aggódik amiatt, hogy a tartományban jelenleg zajlik a régi növekedési stratégiai áttekintése, amely csökkentheti a fakitermelésre rendelkezésre álló erdőterületet.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_britcolumbia2020.jpgtuntet2.png
Ő és társai azért jöttek Victoriába, hogy petíciót nyújtsanak be a B.C.-i kormánynak.
"Ez a petíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kezdje el a kitermelhető erdőterület védelmét a jövő számára" - mondta Sweet.
A B.C. Törvényhozása előtt a faanyagszállító teherautók kavalkádja látható.
"Most nyolc hónapos sztrájkot töltöttünk el Vancouver-szigeten ... és ez egyfajta bepillantást enged a jövőbe, hogy mi lehet akkor, ha továbbra is elveszítjük kitermelhető erdőterületünket.
Az erdészeti sztrájk véget ért: az uniós tagok elfogadták a megállapodást a Western Forest Products-szal.
"Jelenleg a BC partvidékén csak az erdők 30 százalékán termelhetünk. A másik 70 százalék vagy védett, korlátozott, vagy a betakarítás szempontjából nem gazdaságos. Ezzel a petícióval azt kérjük, hogy tartsuk fenn ezt a 30 százalékot."
Sweet szerint a petíciót kevesebb, mint két hónap alatt 8000-en írták alá.
"Úgy gondolom, hogy az embereket tévesen tájékoztatták a fakitermelés hatásairól. Rengeteg profi erdész, biológus van - mindenki, aki az erdőiparban dolgozik - mindent megtesznek annak érdekében, hogy fenntartható legyen az erdőgazdálkodás."
Doug Donaldson erdészeti miniszter elismerte a fakitermelők aggodalmait a régi növekedés ütem stratégiai áttekintésével kapcsolatban, és megígérte, hogy konzultál velük.
"Ma megígérem azt, hogy mielőtt e folyamat bármely javaslatát végrehajtanák, kimegyek a közösségekbe, a vidéki térségekbe, hogy összegyűjtsek a jelentésből származó minden ajánlást" - mondta.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_britcolumbia2020.jpg

Az erdőipar bizonytalan jövő előtt áll
A pénzügyminisztérium költségvetési számai azt mutatják, hogy az erdőgazdálkodás bevételei tavaly 11 százalékkal csökkentek, és a becsült 46 millió köbméter fakitermelési mennyiség a legalacsonyabb az utóbbi években.
Erdészeti dolgozók ezrei veszítették el munkájukat, mivel a tartományi fűrészüzemek bezárnak. A múlt héten, miután több mint hét hónapot töltöttek a sztrájk arcvonalán, a szakszervezet tagjai ratifikálták a Western Forest Products (WFP) és az Egyesült Acélipari Munkások közötti ideiglenes megállapodást.
Az embereket nem lehet kárpótolni: B.C. 5 millió dollárt kölcsönöz az erdészeti vállalkozóknak a felszerelési költségekhez, a sztrájk folytatódásakor.
Ez azt jelentette, hogy több mint 3000 ember visszatérhet dolgozni, bár nem világos, hogy az alkalmazottak mikor léphetnek vissza a munkába a Vancouver-szigeten a WFP tulajdonában lévő hat fűrészüzemben.