b_150_150_16777215_00_images_stories_kiadvany_redei_ultetvenyszeru_borito.jpg

2020. július 27. - Sokak által ismert tény, hogy az erdő és hozzá kapcsolódó gazdálkodási formák elválaszthatatlanok a természeti erőforrások okszerű és tartalmas fenntartásától, kihasználásától, valamint a gazdaságtalan mezőgazdasági földterületek erdősítéssel, illetve különböző célú faültetvények létesítésével történő hasznosításának kérdéskörétől.

Mindezen célok eredményes megvalósításának egyik legkézenfekvőbb, több százezer hektárt érintő módja az ültetvényszerű fatermesztés kínálta lehetőségek szakszerű, az ökológiai, a termesztési technológiai, valamint az ökonómiai szempontokat egyaránt figyelembe vevő kiaknázása.
A kézikönyv első kiadása 2014-ben jelent meg. A második kiadás megjelentetését az ültetvényszerű fatermesztésben az elmúlt évek során bevezetésre ajánlott, innovatív jellegű termesztési technológiák megismerésében mutatkozó fokozódó igény tette indokolttá.
A kézikönyv – az első kiadáshoz hasonlóan - a témával foglalkozó mérvadó szakirodalmi hátérrel és gyakorlati tapasztalatok, valamint az újabb kutatás-fejlesztési eredmények felhasználásával ismerteti az ültetvényszerű fatermesztésben alkalmazott technológiai munkaműveleteket, továbbá az ültetvényszerűen termeszthető állományalkotó fafajokat, s azok állományainak termesztési technológiáját (termesztési modelljét). Tárgyalja továbbá a kiadvány a megújuló energiaforrások terén számba jöhető energetikai faültetvények, valamint a nemesnyár iparifa ültetvények termesztésével kapcsolatos újabb ismereteket is. A könyv további fejezetei az ültetvényszerűen termeszthető fafajok hozama meghatározásának módszereit és hézagpótló jelleggel az agrár-erdészeti alaptechnológiákat, s azok gyakorlati alkalmazási lehetőségeit tekintik át. Az utolsó fejezet az ültetvényszerű fatermesztés jogi szabályozásának legfontosabb ismérveit tartalmazza.
A kézikönyv célját tekintve nem csak a szakemberekhez kíván szólni, hanem mindazokhoz, akik bármilyen módon kapcsolódnak az erdő- és faültetvény telepítés nemzeti programjához és annak sikeres megvalósításához.
A kiadvány az Agroinform (újabb nevén Inform) kiadónál (1149 Budapest, Angol u.34, telefon: 1-2208331) vásárolható meg.

 

 

No events