Budapest, 2020. július 31. - Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
   

 A közlemény szerint az agrártárca a Vidékfejlesztési program keretében közzétette a Csemetekertek gépbeszerzése című felhívást, amelyben az erdészeti szaporítóanyag-termesztési ágazat hatékonyságának javításához szükséges gépek beszerzésére, így különösen traktorokra, a terület-előkészítés, növényvédelem és szaporítóanyag-termesztés gépeire pályázhatnak a gazdák.
    Felismerve azt, hogy a magyarországi jó minőségű erdészeti szaporítóanyagra fokozódó kereslet mutatkozik és az erdészeti szaporítóanyag-termesztési ágazat versenyképességének fenntartásához, fokozásához további intézkedések szükségesek, valamint az új gépek, eszközök beszerzése vagy minőségi cseréje jelentős terheket ró a gazdálkodókra, az AM szerint indokolt a megfelelően ösztönző támogatási rendszer kialakítása, a Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek megtartása érdekében. E célok elérése érdekében írták ki a csemetekertek gépbeszerzéséhez a pályázatot.
    Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 50 millió forint, maximális mértéke a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, más régiókban pedig az összes elszámolható költség 50 százaléka, fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitással.
    A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forint.
    Támogatási kérelmeket mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, első körben  szeptember 1. és szeptember 8. között. Pályázat benyújtására a tervek szerint több szakaszban 2021. július 20.-ig lesz lehetőség.  
    Kiemelték, hogy támogatási kérelmet kizárólag azok nyújthatnak be, akik az egységes mezőgazdasági ügyfél-nyilvántartási rendszerben nyilvántartott ügyfél-azonosítóval rendelkeznek, a kérelmeket a Magyar Államkincstár www.mvh.allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén kell benyújtani.

 

No events