b_150_150_16777215_00_images_stories_fak_20200906_101315k.jpg
2020. szeptember 6. - A hét végén Nyíregyháza közelében láthattak az érdeklődők bemutatót egy négyéves sikeres ipari alapanyag előállítására telepített császárfa ültetvényen.

A bemutatón elhangzottak mindenben összecsengtek a nyár ipari fa termelési rendszerben is hangsúlyozott ismérvekkel.
A látottak és elmondottak alapján belátható, hogy kiemelt jelentősége van
* a megfelelő fajtaválasztásnak – Cotevisa 2
* a termőhely megismerésének és az optimális termőhely megválasztásának,
* a termelési cél meghatározásának,
* a megfelelő technológiai megválasztásának és betartásának, - az ültetési technológia, a hálózat, a vágáskor, a tápanyag és a vízpótlásnak, a technológiai tőre vágásnak, a talaj- és törzsápolásnak.
Mindezek az eredményt alapvetően meghatározó feladatok.
A meglátogatott ültetvényen Francia Balázs, a cég képviselője és az ültetvény tulajdonosa végig vezette a látogatókat a teljes technológiai soron, beszélt a megtermelt faanyag értékesítési lehetőségeiről, részletezte a ráfordításokot, és a megalapozott – piaci háttérrel lefedett – bevételi reményeket.
Az ültetvények optimális növőtere 25-64 m2 , a vágáskora 5-8 év.

b_150_150_16777215_00_images_stories_fak_20200906_102029k.jpg
A terület mezőgazdasági művelési ágban marad, és két ciklusban sarjaztatható.
Az országban látható számos kudarcos császárfa ültetvény után a bemutatón látottak meglehetősen erős pozitív töltetet adnak ahhoz, hogy átgondoljuk, talán érdemes lenne a császárfa termesztés kérdését alaposabban körül járni, „zsigeri ítéletek” helyett megalapozott kísérletek alapján elvetni vagy felkarolni.
Az ismertetett termesztés technológia tartalmaz néhány olyan elemet is, amit talán az iparifa termesztésre kialakított nyár ültetvényeinken is sikeresen alkalmazhatnánk.
A témával kapcsolatosan az alábbi internet címen lehet részleteket megismerni.

https://www.paulowniaplanet.com/?gclid=CjwKCAjwkdL6BRAREiwA-kiczIAOSHflVkCJ-NQhMoEK4YGExNhS6aze9eFyZNF8QN47uZxrqJ6cNxoCwV4QAvD_BwE
Csiha Imre

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events