2020. szeptember 7. - A Stora Enso úgy döntött, hogy hozzávetőlegesen 79 millió eurót fektet be egy új gyártási vonalba a csehországi Ždírec fűrészüzemben.

A beruházás tovább javítja a Stora Enso pozícióját a kiváló minőségű fabútorok globális szállítójaként és a CLT piacvezetőjeként.

A termelés a tervek szerint 2022 harmadik negyedévében kezdődik. A becsült éves termelési kapacitás a felújítást követően megközelítőleg 120 000 m3 lesz. A beruházás várhatóan éves szinten mintegy 70 millió euró árbevételt fog elérni teljes kapacitással üzemeltetve, és el fogja érni a Fatermék divízió nyereségességi célját, a működési tőke 20 százalékos működési megtérülését.

„Ez a beruházás lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk növekedésünket a tömeges faépítési piacon belül. Jól illeszkedik ez az stratégiai integrált fűrészüzemi koncepciónkhoz. Tovább javítja képességeinket, hogy magas színvonalú épületmegoldásokat kínáljunk ügyfeleink számára szerte a világon. A CLT jelentős növekedési potenciált mutat a piacon, olyan jellemzőkkel, amelyek minden eddiginél magasabb, könnyebb és mégis erősebb építést tesznek lehetővé. Jól bevált épületkoncepcióinkkal és támogató digitális eszközeinkkel inspirálni és ösztönözni akarjuk az építőipart a fenntarthatóbb, megújuló anyagokra épülő jövő felé. ”- mondja Lars Völkel, a Stora Enso Wood Products divízió ügyvezető alelnöke.

Az építkezés várhatóan 2021 első negyedévében kezdődik. A Stora Enso a legújabb technológiába fektet be, amely a Ždírec fűrészüzem teljesen integrált gyártásával együtt költséghatékony megoldásokat és prémium termékeket kínál az ügyfeleknek. A meglévő fűrészüzemhez való integráció emellett előnyökkel jár például az alapanyagok és az energiaellátás, valamint a logisztika terén is. A Ždírec fűrészüzem kedvező helyen található a Stora Enso európai piacai közelében.

A beruházás becslések szerint körülbelül 110 teljes munkaidős munkavállalóval növeli az üzem alkalmazottainak számát. A Stora Enso megkapta a projekthez szükséges összes engedélyt.
Jelenleg a Stora Enso-nak három CLT-termelő egysége van, összesen 270 000 m3 kapacitással: a svéd Gruvönben, az ausztriai Ybbsben és a Bad St. Leonhardban.

No events