b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_cifor_logging_2013.jpg
2021. január 1. - A Spanyol Erdőtudományi Társaság megismétli álláspontját az európai erdészeti stratégia költségvetéséről.

2020 májusában az Európai Unió megkezdte új, 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiáját, hogy „újból beilleszkedjen a természetbe, az életünkbe”, amelyet az Európai Zöld Célok és az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai 2030 Agenda legnagyobb kihívásai fogalmaznak meg. Az új biodiverzitási stratégia elfogadása nagyon szükséges esemény, a következő erdészeti stratégia bejelentéséhez. Mindkét stratégiának a tudományos ismeretekből és az erdő hosszú távú dinamikájának szemléletéből kell kiindulnia. Az emberi tevékenység következtében az ökoszisztémák átalakulása mélyreható, és az európai erdők használatának évezredes múltja van. Az ezeket az erőforrásokat védő törvények eredményeként az elmúlt évtizedekben a növényzet példátlan megújulását tapasztalták. Erdészeti rendszereink fenntartható kiaknázása nemcsak az anyagi javak szempontjából nyújt tőkét számunkra, hanem garantálja az ökoszisztémából származó többféle szolgáltatás fenntartását, többek között a biológiai sokféleség megőrzését. Az erdőgazdálkodás természeténél fogva fenntartható, alacsonyabb globális környezeti hatással jár, és lehetővé teszi az erdő hasznosságának maximalizálását az egyes társadalmak számára, amelyek megóvásuk mellett döntenek.
Ezt azonban olyan keretek között kell elvégezni, amelyek figyelembe veszik a különböző időbeli és térbeli léptékeket, amelyek összegyűjtik az erdőtípusok különböző ökoszisztémáit, és nem felejtik el megemlíteni, hogy az emberi társadalomnak szerepe volt összetételének meghatározásában, felépítésében és dinamizmusa meghatározásában, és ezt nem lehet visszavonni a rendszer megkérdőjelezése nélkül, amit a vidék elhanyagolása által is súlyosbított nagy tűzvészek példáznak. Az erdei ökoszisztémák és termelési potenciáljuk szervezett kiaknázása mérsékelheti az éghajlatválságot és az ezzel járó gazdasági károkat azáltal, hogy az erdő megköti a szenet és/vagy hosszú élettartamú anyagokat, környezetbarát termékeket és tiszta energiát kínál, amely körkörös biogazdaságot táplál. Mindeközben elősegíti a vidéki demográfiai kihívásainak leküzdését azáltal, hogy összeköti a helyi lakosságot az erdőkkel és a benne rejlő gazdasági növekedési lehetőségekkel. Az erdők kezelése segít elkerülni az olyan katasztrófákat, mint az erdőtüzek, amelyek súlyos környezeti és társadalmi problémát okoznak. A tűzmegelőzéshez szükséges közpénzek, kezelési tervek és a kezelendő erdőterület növelése egyaránt szükséges. Nyilvánvaló, hogy kompatibilisnek kell lenniük a biológiai sokféleség megőrzésével az erdő felszínére kiterjedő, ökológián alapuló fenntartható erdőgazdálkodás révén, nem csak az öreg erdei ökoszisztémáknak a védett területeken vagy rezervátumokban történő kiaknázását tiltva.
A vitát nem szabad abból a szempontból indítani, hogy a helyi erdőket kiaknázzák-e, igen vagy nem (ebben az esetben ezeket az erőforrásokat helyettesíteni kell, amelyek jelentőséggel bírnak a harmadik országokban, például nem megújuló erőforrásokkal): a kiindulás az, hogy az erdő multifunkcionális, amely minden konkrét összefüggésben optimalizálja az ezen ökoszisztémákból származó szolgáltatásokat, amelyekre a földtulajdonosok és az ezekhez a rendszerekhez kapcsolódó lakosság, valamint a társadalom egésze támaszkodik.
Befejezésül szeretnénk megismételni petíciónkat, hogy ne hagyjuk ki az erdészeti tudományok szerepét, és hogy ne becsüljék alá az alkalmazás évszázadai során összegyűjtött ismereteket, és az elmúlt évtizedekben az erdő ökoszisztémáinak működésével kapcsolatos nagy előrelépéseket és kapcsolatukat az emberi gyakorlatokkal. Az erdei ökoszisztémák folyamatainak és dinamizmusának jobb kezeléséhez szükséges ismeretek és képességek nyomon követése, előrejelzése és aktív irányítása lehetővé teszi az ökoszisztémák által a társadalom számára nyújtott szolgáltatások garanciáját hosszú távon fenntartható módon. Reméljük, hogy ez az a keret, amely integrált módon ösztönözheti a meghirdetett erdészeti stratégia létrehozását.
Spanyol Erdőtudományi Társaság

 

No events