2021. január 13. - Az erdei hulladékmentesítésről nemrégiben indított cikksorozatunk második részében beszámolunk arról, hogy a SEFAG Zrt. mit tesz az erdők megtisztításáért.

A SEFAG Zrt. által kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítjuk meg az erdőt. A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében pár 10 köbméterre tehető évente.

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve koordinálják. A kerületvezető erdészek és vadászok mellett közmunkásaink egyik fő feladata a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken, árokpartokon lévő hulladék gondos összegyűjtése az év egészében. Vállalkozóinktól elvárt, hogy a munkavégzésük helyén semmiféle hulladékot nem hagyhatnak, annak összegyűjtéséről és elszállításáról nekik kell gondoskodniuk. Ennek betartatása és ellenőrzése szintén az erdészek és vadászok, illetve az ágazatvezetők feladata. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is.
A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével.
Az illegális szemétlerakással kapcsolatban próbálkozunk a rendőrségi feljelentésekkel, mellékelve a megtalált, nyomozást segítő postai borítékot, számlát, csekket. Ettől függetlenül a „tettesek” megtalálása szinte lehetetlen folyamat, a legtöbb esetben sajnos nem is jár eredménnyel.
Persze továbbra is kérjük az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék, ezzel is segítsék a tiszta erdőkért végzett munkánkat! A radar segítségével működése óta ez idáig közel 30 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor.

Az erdőgazdaságok, így a SEFAG Zrt. is a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fog fektetni a jövőben. Egy nemrégiben benyújtott pályázat támogatása esetén a „Tisztítsuk meg az országot” Program keretében a legproblémásabb pontokon térfigyelő kamerák és sorompók elhelyezését tervezzük. Figyelemfelhívásként pedig az illegális hulladék-elhelyezés környezetkárosító és jogi következményeit bemutató táblák kihelyezése valósulhat meg..
Természetesen emellett tervezett a pályázat keretében az illegális hulladék felszámolása, 14 településen több, mint 20 helyszínen.

Egy korábban benyújtott javaslat értelmében ez évtől szigorúan büntetheti a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt. A javaslat szerint az, aki jelentős mennyiséget - egy tonnát vagy tíz köbmétert - meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot - tíz tonnát vagy száz köbmétert - helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük.