b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_ca-wildfire-exlarge-1693_201508.jpg
2021. szeptember 10. - A kaliforniai erdőtüzek „gyúanyaga” a kormány, nem pedig a klímaváltozás - vélik a szakértők

Az olyan demokraták, mint Biden elnök, gyakran Kalifornia pusztító erdőtüzeire hivatkoznak az éghajlatváltozás bizonyítékaként, de a jobbközép politikai szakemberek azt állítják, hogy a szövetségi szabályozás és a rossz erdőgazdálkodás, nem pedig a klímaváltozás magyarázza legjobban az aranyállam tüzes pusztítását.
"A probléma nem a globális felmelegedés vagy más idegen tényező, hanem az erdők rossz gazdálkodása" - mondta Myron Ebell, a Versenyképes Vállalkozói Intézet Energetikai és Környezetvédelmi Központjának igazgatója egy sajtóvitában, más jobbközép szakértőkkel. - Ökoimperializmusnak nevezném.”
A Fox Newsnak adott interjújában Ebell kifejtette, hogy a szövetségi kormány birtokolja a kaliforniai erdőterületek 57 százalékát, de a Kaliforniában előállított fűrészáru körülbelül 80 százaléka magánerdőkből származik, köszönhetően a szövetségi szabályozásnak és az erdőgazdálkodásban a fakitermelés szerepével kapcsolatos tévhiteknek. Míg a környezetvédők a fakitermelést a környezet kizsákmányolásának tekintik, a fakitermelés valójában kulcsszerepet játszik az extra faanyag eltávolításában, amely felhalmozódhat és növelheti a pusztító tüzek kockázatát.
"Ökoimperializmus" alatt Ebell a Fox News-nak azt mondta, hogy "a fakitermelés zárolásának támogatása és a fa ki nem termelése valóban azon a tényen alapul, hogy a döntéshozók többsége városi területeken él, és nem tudják, hogy az erdőknek szükségük van a fakitermelésre, de úgy vélik, hogy tiltás a környezet megőrzésének módja."
"A szövetségi kormány valójában ellenőrzi a nyugati államok vidéki gazdaságait" - magyarázta az elemző. Míg a Földgazdálkodási Hivatal és az Erdészeti Szolgálat "évtizedekig hitt az erőforrások - fa, bányászat, olaj- és gáztermelés - produktív felhasználásában", ezek az ügynökségek az 1990-es évek óta erősen korlátozták a használatot. Ebell szerint 1990-ben az Erdészeti Szolgálat évente mintegy 12 milliárd deszkaláb fát vágott le, míg a hatáskörébe tartozó nemzeti erdők évente mintegy 17 milliárd deszkaláb fát tettek még hozzá. Miután az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata 1990-ben felvette az északi foltos baglyot a veszélyeztetett fajok listájára, az ügynökségek elkezdték korlátozni a fakitermelést a nemzeti erdőkben. 2008-ban vagy 2009-ben az Erdészeti Szolgálat évente mindössze 1 milliárd deszkaláb fát vágott ki. A fakitermelés kissé nőtt Barack Obama elnök alatt, és a Trump-adminisztráció célja az volt, hogy az első ciklusban 4 milliárd, majd a hipotetikus második ciklusban 8 milliárdra növelje a fakitermelést. A Biden-adminisztráció ígéretet tett arra, hogy ismét csökkenti a tiltást. Még Trump fordulata is nehéznek bizonyult, mivel a fűrészüzemek többsége bezárt - magyarázta Ebell. Az 1990-es években mintegy 175 fűrésztelep zárt be. Az elemző kifejtette, hogy a fakitermelés csökkenése miatt a kaliforniai erdők óriási faanyag-felhalmozódást hoztak létre, és az aszály idején a fák fogékonyak lesznek a rovarokra és a betegségekre, így "százmillió holt fa" marad. A rendszeres tüzek létfontosságú szerepet töltenek be az erdei ökoszisztémában, eltávolítják a felesleges újulatot, és segítenek néhány mag kihajtásában, miközben sok nagy fát érintetlenül hagynak. Mégis, amikor felhalmozódik a faanyag, és az elhalt fák egymásra halmozódnak, "nincs zöld lomb, ami megakadályozza a tüzet" - magyarázta Ebell. "Ha a kitermelés 12 milliárdról 2 milliárdra csökkent, nemcsak gazdaságilag pusztította el ezeket a területeket"- mondta az elemző a Fox News-nak. "Nagy különbség van az erdőtűz és a mostani között. Ez a felhalmozódás nagyon forró tüzekhez, katasztrofális tüzekhez vezet, és mindent eléget. Ezek a tüzek még a talajt is felperzselik, hihetetlenül pusztítóak a környezetre."
Ebell elutasította azt az elképzelést, hogy az éghajlatváltozás magyarázza ezeket a pusztító tüzeket. "Ha a külső hőmérséklet öt fokkal magasabb, mint tavaly, az nem befolyásolja a kelleténél száz fokkal melegebb tüzet" - mondta a Fox Newsnak.
Ebell az Erdészeti Szolgálatot is hibáztatta, mert megtiltotta az éjszakai tűzoltást - amikor a hőmérséklet hűvösebb. Azt is megjegyezte, hogy a szövetségi előírások gátolják az ellenőrzött égetést, pedig ez az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsék a faanyagot az erdőben. Míg a tüzek a tiszta levegőről szóló törvény értelmében nem számítanak kibocsátásnak, az ellenőrzött égetések igen. Gregory Wrightstone, geológus és a CO2-koalíció ügyvezető igazgatója is tájékoztatta az újságírókat a kaliforniai erdőtüzekkel kapcsolatos felhívásról. "A jelenlegi nyugati aszályt szokatlannak és példátlannak nevezték" - jegyezte meg Wrightstone. "Ez kategorikusan hamis. Sok más időszak is volt az Egyesült Államok délnyugati részén, ahol rosszabb volt az időjárás." Megemlítette az 1275-ös nagy anasázi aszályt, amely elűzte az anasazi embereket délnyugatról. Steve Milloy, a Trump-Pence EPA egykori átmeneti tagja és a JunkScience.com alapítója összehasonlította a kaliforniai tüzek szén-dioxid-kibocsátását azzal a szén-dioxid-kibocsátással, amelyet Kalifornia 2012 óta csökkent a korlát és kereskedelmi rendszer révén. A cap-and-trade rendszer - amelyet Milloy jegyzett - "milliárd és milliárd dollárba kerül a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak" - körülbelül 180 millió tonnával csökkentette a kibocsátást. Ennek ellenére a kaliforniai erdőtüzek körülbelül 280 millió tonnát bocsátottak ki 2012 óta. Írta: Tyler O'Neil

No events