b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_sequioa04.jpg
2021. november 22. - A villámcsapások okozta kaliforniai erdőtüzek miatt az elmúlt két évben a világ legnagyobb fáiként számontartott mamutfenyők már majdnem egyötöde hamvadt el, idén több ezer veszett oda – közölték a hétvégén szakértők.

A Sequoia Nemzeti Parkban és a környező erdőségekben a becslések szerint 2660–3630 mamutfenyő vált a tűz martalékává. A tavalyi tűzvész 7500–10 400 példányt pusztított el a Sierra Nevada-hegység nyugati oldalán élő, őshonos, mintegy 75 ezer mamutfenyőből.
Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.
Reprodukciójukhoz szükség van az alacsony intenzitású tűzre: amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.
A klímaváltozás okozta aszályok miatt azonban az utóbbi években tomboló tüzek túl hevesek, és elpusztítják a fákat.
Clay Jordan, a Sequoia és a Kings Canyon Nemzeti Park igazgatója arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy a jövő nemzedékek is láthassák a mamutfenyőket, sürgős beavatkozásra van szükség.
Az elmúlt öt évben hatalmas erdőtüzek pusztítottak Kaliforniában. A tűz idén is rekordközeli nagyságú területet perzselt fel az államban.
A tavalyi tapasztalatokból kiindulva ebben az évben már tűzvédő takarókkal próbálták megóvni a hatalmas mamutfenyőket, köztük a Sherman tábornok fája nevű óriást is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.
Tűzgátló géllel is leöntötték a 60 méteresnél magasabb fák koronáját, locsolóberendezéssel öntözték a törzsüket és eltávolították a gyúlékony anyagokat közelükből. Az erdő legnagyobb ősfáit meg tudták óvni, de ezeket az intézkedéseket nem tudták mindenhol alkalmazni.
A tudósok által készített éghajlati modell 2013-ban azt jelezte, hogy a szélsőséges tüzek még ötven évig nem veszélyeztetik a mamutfenyőket. Ám ezt követően ütött be az elhúzódó aszály, aminek következtében 2015-ben és 2017-ben is számos óriás mamutfenyő pusztult el a tüzekben, és a szakembereknek rá kellett döbbenniük, hogy a modell megdőlt.
A tűzvészekben elégett fák pontos számát még nem tudták megállapítani, de a park illetékesei azt fontolgatják, hogy ültetéssel próbálják pótolni az odaveszett fákat az óriás mamutfenyők fennmaradásáért.

 

No events