b_150_150_16777215_00_images_stories_OEE_wagnerkarolykvt.jpg

    Budapest, 2021. november 22. - Mérföldkőhöz érkezett az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának digitalizálása: az Agrárminisztérium támogatásával 2017-ben indult program keretében immár 1000 kötet, 200 000 oldal szakirodalom érhető el digitális formában a könyvtár keresőfelületén - közölte hétfőn az Agrárminisztérium (AM).
    

Az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesülettel egyidős erdészeti szakkönyvtár meghatározó - az országban a második legnagyobb - gyűjteménye az erdészeti szakirodalomnak. Az Országos Erdészeti Egyesület által 1990-ben létrehozott Wagner Károly Alapítvány fő célja az egyesületi könyvtár fenntartása, üzemeltetése a könyvtári állomány gyarapításával, technikai eszközök beszerzésével -ismertette az AM közleménye.  
     Annak érdekében, hogy a több mint 100 év alatt összegyűlt, mára több mint 22 ezer kötetet tartalmazó állomány legértékesebb - zömmel magyar nyelvű - dokumentumai a nagyközönség számára ingyenesen hozzáférhetővé váljanak, az Országos Erdészeti Egyesület 2017 őszén, az Agrárminisztérium, valamint a Wagner Károly Alapítvány támogatásával megkezdte a Wagner Károly Digitális Erdészeti Szakkönyvtár felépítését. A digitalizálási programban az indulástól mostanáig ezer nyomtatott kiadvány - könyv és folyóirat - elektronikus változata készült el. Ezek közül kiemelendők Bedő Albert, Kaán Károly, Fekete Lajos és Vadas Jenő művei, a periodikák közül az Erdészeti Zsebnaptár teljes sorozata, a Mittheilungen des Ungarischen Forstvereines évfolyamai, az Erdészeti Kísérletek, valamint a 19. század végi, 20. század eleji, rövidebb ideig megjelent erdészeti témájú szaklapok.
    A hazai és nemzetközi könyvtári gyakorlatban már ismert és széleskörűen használt szoftverre alapuló szolgáltatás egyaránt elérhetővé teszi az úgynevezett egymezős és az összetett keresési lehetőségeket, oly módon, hogy a keresést teljes szövegben biztosítja, valamint azt is, hogy az erdészeti digitális könyvtár nemzetközi aggregátor szolgáltatásokhoz is kapcsolódhasson a jövőben.

 

No events