b_150_150_16777215_00_images_stories_Logo2_faokozepes.jpg
2021. november 12. – Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentést tett közzé annak bemutatására, hogy a megújuló faalapú termékek hogyan segíthetik a klímaváltozás elleni küzdelmet és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait.

Az Erdészeti termékek a globális biogazdaságban: A faalapú termékekkel való helyettesítés lehetővé tétele és a Fenntartható Fejlődési Célokhoz való hozzájárulás című kiadványt a COP26 mellékeseményén indította el dr. E. Ashley Steel, a FAO erdőstatisztikai szakértője. Az esemény házigazdája a COP26 dél-afrikai pavilonban Jane Molony, a Fibre Circle vezérigazgatója és a Dél-afrikai Köztársaság papírgyártóinak (PAMSA) ügyvezető igazgatója volt, és Derek Nighbor, az Erdészeti és Papírszövetségek Nemzetközi Tanácsának (ICFPA) elnöke volt. valamint a Kanadai Erdészeti Termékek Szövetségének (FPAC) elnök-vezérigazgatója.
Az ENSZ FAO jelentése megvizsgálja az erdészet szerepét a megújuló és fenntartható megoldások biztosításában, amelyek elősegíthetik a globális elmozdulást a nettó nulla jövő felé azáltal, hogy a fát olyan bioalapú anyagként népszerűsítik, amely helyettesítheti a fosszilis forrásokat energia, élelmiszer, takarmány, rost és egyéb iparcikkek előállításában. A hagyományos fa- és papírfelhasználáson túl új faalapú termékek és technológiák jelennek meg, amelyek célja a fatermékek hozzáadott értékének növelése, a szén- és víztartalom csökkentése. A tanulmány összegyűjti az erdei termékek globális biogazdaságban betöltött szerepéről szóló legfrissebb ismereteket, és azt, hogy a feltörekvő technológiák hogyan teremtik meg a fa és származékai innovatív, új felhasználási módjait. Konkrét ajánlásokat is tartalmaz a kormányok, az ipar és a nemzetközi együttműködési testületek számára, amelyek célja, hogy növeljék hozzájárulásukat a fenntartható fejlődéshez és egy zöldebb bolygóhoz.
Idézetek: „Úgy gondolom, hogy az erdészeti és erdészeti termékek ágazatában minden érintett vezetőnek és döntéshozónak kötelessége tudatosítani, hogy a fenntartható módon kezelt erdők és termékeik szerves részét képezik bolygónk éghajlat-ellenálló képessége kialakításának. Az ENSZ FAO jelentése valóban rávilágít az előttünk álló lehetőségre, hogy fenntartható forrásból származó fatermékeket használjunk a fosszilis tüzelőanyag-igényes anyagok kiszorítására és az épített környezet globális szintű szén-dioxid-mentesítésére.” – Jane Molony, a Fibre Circle vezérigazgatója és a dél-afrikai papírgyártók (PAMSA) ügyvezető igazgatója
„Az ENSZ FAO mai jelentése megerősíti azt, amit Kanadában régóta tudunk. A fenntartható, éghajlati szempontból intelligens erdőgazdálkodás elengedhetetlen az erős erdészeti biogazdaság előmozdításához és az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozduláshoz. Ez a jelentés alkalmas arra, hogy megalapozott politikákat és finanszírozási programokat hirdessen világszerte, amelyek segíthetnek nekünk egy zöldebb, a pandémia utáni helyreállítást felépíteni, amely senkit sem hagy maga mögött.” – Derek Nighbor, a Nemzetközi Erdészeti és Papírszövetségek Tanácsának (ICFPA) elnöke és a Kanadai Erdészeti Termékek Szövetségének (FPAC) elnök-vezérigazgatója.
Az FPAC hangot ad Kanada fa-, cellulóz- és papírgyártóinak nemzeti és nemzetközi szinten a kormányzati, kereskedelmi és környezetvédelmi ügyekben. A 75 milliárd dollárt meghaladó éves bevétellel rendelkező ágazatként a kanadai erdészeti termékek ágazata az ország egyik legnagyobb munkaadója, amely több mint 600 közösségben tevékenykedik, 225 000 közvetlen és több mint 600 000 közvetett munkahelyet biztosít az országban.

No events