b_150_150_16777215_00_images_stories_faipar_faepites_wood-buildings_getty_k.jpg

Fotó: Getty Image


2022. január 24. - Az egyik mellékhatás az lehet, hogy az ökológiailag kitermelt fa hatalmas mennyiségben kerül az építőanyagok ellátási láncába.

Ezen a héten az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata 50 milliárd dolláros tervet jelentett be az erdőtüzek leküzdésére. Azzal, hogy a következő évtizedben tervezett égetéseket hajtanak végre, és több mint 20 millió hektárnyi szövetségi erdőt gyérítenek, azt remélik, hogy szó szerint csökkenthetik az éghető biomassza mennyiségét, amely a történelem legnagyobb erdőtüzeit okozta.
A cél valóban az erdőtüzek csökkentése. De az egyik mellékhatás az lehet, hogy az ökológiailag kitermelt fa hatalmas mennyiségben kerül az építőanyagok ellátási láncába. Az építészek számára ez a „tűzoltó eszköz” a szén-dioxid-megkötő fa új forrása is lehet a fenntartható építési projektekhez. A program akkor jött, amikor az építészek és a fejlesztők egyre inkább igyekeznek eltérni az olyan építőanyagoktól, mint az acél és a beton, amelyek nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást okoznak, az olyan anyagok felé, amelyek ezeket a kibocsátásokat évtizedeken át tárolják. A fából készült épületek, amelyek némelyike ??több tucatnyi emeletes, járható útnak tekinthető az építőipar hatásainak csökkentésében.
A zöld építőipar jelentős haszonélvezője lehet a programnak – mondja Cynthia “Cindi” West, az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata Erdészeti Terméklaboratóriumának igazgatója. "Egy része fűrészáru lesz, egy része műszaki termékekké válik, egy része pedig más típusú anyagokba kerül, a fa raklapoktól a rosttermékekig, például a papírig" - mondja West. „Nagyon magas épületeket építhetünk fából, és nagyon hosszú időre megköthetjük ezt a szenet.” De nem valószínű, hogy az összes kivágott fából tipikus kettő-négy rétegelt lemez lesz. West laboratóriuma egyetemi és ipari partnerekkel dolgozik újfajta faalapú anyagok kifejlesztésén. A lignin, a fában lévő ragasztószerű polimer, amely a merevséget adja, kivonható a fából, és a szigetelőhabtól a nanoméretű ragasztókig bármivé alakítható, amely helyettesítheti a cementet a betonban. „Jelenleg a nanoanyagok különböző cementtermékekben való legjobb kombinációinak tesztelési szakaszában vagyunk” – mondja West. Arra számít, hogy az ilyen típusú anyagok az évtizeden belül egyre gyakoribbak lesznek. Az építészek a fenntartható, fa alapú építőanyagokért sürgetik.
„A jó ökológiai forrásokból származó kínálat növelése fantasztikus, és nagy szükség van rá” – mondja Jacob Dunn, a ZGF Architects munkatársa, amely számos nagyszabású fa- és tömegfa építészeti projekten dolgozik. Dunn szerint kihívást jelent tudni, hogy honnan származik a fa, és hogyan termelték ki, mivel egyes erdészetek olyan tarvágásos módszert alkalmaznak, amelyek károsak a környezetre. Ha tudjuk, hogy az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata által kitermelt fa nagy részét oly módon vágják ki, hogy egyensúlyban legyen az erdőtüzek megelőzése és az erdők egészsége, az építészek biztosabbak lehetnek a projektjeikben felhasznált anyagok környezeti hatásait illetően. Paul Vanderford, a fenntartható erdészeti gyakorlatokat népszerűsítő Sustainable Northwest zöldpiaci igazgatója szerint azonban a fa beáramlása nem feltétlenül eredményezheti a tömeges fa építőanyagok kínálatának azonnali megugrását. Ehelyett azt mondja, hogy az Erdészeti Szolgálat által követett gyérítési megközelítés jó faellátást eredményezhet olyan építési projektekhez, amelyek célja a szénlábnyom csökkentése. Az erdőfelújítási kezelések, mint amilyeneket az Erdészeti Szolgálat tervez, zöld építési erőfeszítéseknek is felfoghatók. "A kettőt össze lehet, és kell is kapcsolni" - mondja. Dunn, a ZGF Architects munkatársa szerint azoknak az építészeknek, akik ebből az erőfeszítésből a fa felhasználását remélik, át kell gondolniuk, hogyan terveznek ezzel a faforrással, amely lehet, hogy kevésbé optimális, de megvan az az előnye, hogy fenntartható forrásból származik. „Gyakran az erdőt és az általa termelt anyagot próbáljuk beilleszteni az épületeinkbe, és nem fordítva” – mondja Dunn. „Ez lehetőséget kínál számunkra, hogy valóban elfogadjuk, mi következik ebből az ökológiailag helyes gyakorlatból, és viselkedésünket úgy módosíthatjuk, hogy ezt elfogadjuk.” Nate Berg

No events