2022. január 24. - Tóth István nyugalmazott főmérnök a „Pro Urbe Kaposvár” díjat vehette át vasárnap.

1949-ben született Újkécskén. A Tiszakécskén 1968-ban letett gimnáziumi érettségi után 1974-ben szerzett erdőmérnöki diplomát a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen. Ezután a Kaposvári Közúti Építő Vállalatnál helyezkedett el, ahol 1978-tól fő-építésvezető volt. 1984-től a megyei tanácson megyei útfelügyelőként dolgozott, 1990 és 2003 között vállalkozó, majd műszaki ügyintéző, tervező volt, 2010 óta nyugdíjas.
A munka mellett folyamatosan képezte magát; felsőfokú munkaszervezői, környezetvédelmi, valamint útépítés-tervezési, -kivitelezési szakmérnöki képesítést szerzett. Vezetői funkciókat kapott a Közlekedéstudományi Egyesületben, alapító tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, ahol az országos, majd a megyei elnökségben tevékenykedett. Közéleti szerepvállalása is példaértékű. Részt vesz a Polgári Kaszinó, a Kaposvárért Közalapítvány, a Városszépítő Egyesület és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület munkájában, évtizedek óta aktív tagja a Csíksomlyói Búcsújárók zarándokcsapatának. 1998-tól három cikluson át képviselte az önkormányzatban Kaposvár 3. számú választókerületének polgárait. 2002-ig a vagyongazdálkodási és gazdasági bizottságot, azután a városfejlesztési, környezetvédelmi és műszaki bizottságot vezette. 2010 őszén főállású alpolgármesterré választotta a városi közgyűlés, e tisztségét négy évig töltötte be.
2015-től városi főmérnökként dolgozott; beruházási, városfejlesztési, városüzemeltetési és kommunális feladatokkal járó tisztségét 2019-ig látta el. Nagy részt vállalt a megyeszékhely fejlesztésében, az ő érdeme is, hogy Kaposvár a legélhetőbb magyar városok közé került.
2020-ban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki.

 

No events