b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_skoterdokar3k.jpg
2022. január 28. - Új munkacsoportot hoznak létre, hogy segítse a kis erdőtulajdonosokat és gazdálkodókat az Arwen vihar utáni kárfelszámolásban.

A lépésre az állami erdészeti ügynökségek és a magánszektor közötti találkozók után került sor, hogy felmérjék a vihar utáni károk mértékét, és azonosítsák a kapacitásproblémákat a legsúlyosabban érintett területeken. Máiri McAllan környezetvédelmi miniszter részt vett a Skót Erdészet és a CONFOR kereskedelmi szervezet által szervezett legutóbbi találkozón (január 27.).
Azt mondta: „Az Arwen vihar bár tavaly történt, de hatásait még egy ideig sokan érezni fogják. Le vagyok nyűgözve, hogy az erdészeti szektor főbb szereplői ilyen együttműködésben dolgoznak együtt. Erre a cselekvési koordinációra van szükség, és szeretnék köszönetet mondani az iparágnak azért, hogy pragmatikusan kezelték a vihar következményeit. Az viszont egyértelmű, hogy többet tehetünk a kis erdőtulajdonosért. Sokan nem találkoztak volna ilyen pusztító viharral. Célzott tanácsokkal segíthetünk a gazdálkodóknak és kistulajdonosoknak kezelni az utóhatásokat, miközben ellenállóbb erdőket hozunk létre a jövő számára.”
A munkacsoport gyakorlati, könnyen érthető tanácsokat fog készíteni arra vonatkozóan, hogy az erdőtulajdonosoknak mit kell tenniük a kidőlt fák kitermeléséhez. Ennek része az is, hogy tájékoztatást adjunk arról, hogy mely fafajták a legalkalmasabbak az újraültetésre.
Az Arwen vihar nyomán korábbi erdészeti találkozókra Skócia északkeleti és déli részén, valamint a vihar által szintén súlyosan érintett észak-angliai helyzet támogatására került sor. Andy Leitch, a Confor kereskedelmi erdészeti szervezet vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Az egész faellátási lánc közösen dolgozik azon, hogy megértsük, milyen konkrét támogatásra van szükségük a nagy és kicsi erdőtulajdonosoknak a vihar nyomán. „Az első prioritás az erdők biztonságossá tétele, majd annak megértése, hogyan és mikor távolítsuk el biztonságosan a széldöntött fát, és hogy ez egybeessen a piaci igényekkel. Ez szoros együttműködést jelent az erdészek, az erdőtulajdonosok és a fafeldolgozók között – és ez az együttműködés jól halad. A skót erdészeti ágazat remek formában van, és nagyon bízom abban, hogy az Arwen viharra adott gyors és egységes reakció azt jelenti, hogy tovább fog növekedni és virágozni fog."
Skócia-szerte a feldolgozó szektor arra törekszik, hogy a fa ne vesszen kárba, vagy leértékelődjék az erdőtulajdonos számára. A feldolgozók szívesen egyeztetnek a tulajdonosokkal, hogy faanyagukat – különösen a fenyőt és a vörösfenyőt – gyorsan piacra vigyék. A Scottish Forestry gyorsan nyomon követte a kivágási engedélyeket, amelyek a vihar utáni kitermeléshez kapcsolódnak. Eddig körülbelül 238 kérelem érkezett be, és a mai napig 155-öt hagytak jóvá. A kivágási engedély feldolgozása általában hat hetet vesz igénybe, azonban a Scottish Forestry körülbelül 10 napon belül kiadja ezeket. Az új munkacsoport tagsága a következő hetekben alakul ki.

No events